Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A MOL lett a TVK többségi tulajdonosa

2000.09.23. 15:35
Hétfőn visszakerülnek a pesti értéktőzsdére a MOL, a TVK, és a BorsodChem részvényei, miután lezárult a felfüggesztést szükségessé tevő művelet: a MOL a BorsodChemtől vásárolt hét százaléknyi papírral 29,8 százalékra növelte tulajdoni arányát a TVK-ban, amivel a társaság többségi tulajdonosává vált - jelentették be szombati sajtótájékoztatójukon a cégek vezetői. A vételárról hivatalosan nem adtak tájékoztatást. A BorsodChem vezetője leszögezte: az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó Milford Holdings részvényszerzési akcióját barátságtalan lépésnek tartják, ennek ellenére azonban a közeli jövőben tárgyalni fognak majd a társasággal.
Értéknövelő tranzakciónak minősítették, a TVK, a MOL és a BorsodChem vezetői szombati sajtótájékoztatójukon, hogy a nemzeti olajtársaság többségi részesedést szerzett a Tiszai Vegyi Kombinátban. A BorsodChem 29,9 százalékos tulajdoni hányadából hét százalékot adott el a MOL-nak - derült ki a tájékoztatásból. A BorsodChem stratégiájával egybevág a TVK-részvények eladása, mert egy szerződéssel 2013-ig biztosították maguk számára a nyersanyagellátást - ez pedig szükségtelenné teszi a cég tulajdonlását.

A BorsodChem tárgyalna a Milford-részvények visszavásárlásáról

A BorsodChem üzemében
Kovács F. László, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Gazprom érdekeltségébe tartozó Milford Holdings tulajdonszerzése a BorsodChemben, és az ezzel okozott bizonytalanság hozzájárult a BorsodChem részvényárfolyamának csökkenéséhez. Hozzátette: szeretnének tárgyalni a Milforddal arról, hogy szabályos piaci ügyletben visszavásárolják a társaságban birtokolt 24,7 százalékos részesedését.

A BorsodChem egy másik, 7,9 százalékos pakettet a Magyar Külkereskedelmi Banknak értékesít majd, ezzel a pénzintézet is a TVK Rt. jelentős tulajdonosává lép elő. A MOL opciós megállapodást kötött az MKB-val, melynek eredményeképpen a következő két éves időszakban tovább növelheti részesedését a vegyi kombinátban.

E művelet eredményeképpen a BorsodChem Rt. TVK-ban fennmaradó részesedése 15 százalékra csökken. A MOL arról is megállapodott már, hogy két év múlva újabb 7,5 százalékot vehet. A BorsodChem feltételes megállapodást kötött az Amerwind BV nevű céggel is, amely a maradék részvényt vehetné meg.

MOL: nem fenyeget felvásárlási veszély

A sajtótájékoztatón konkrét válasz nem érkezett arra a kérdésre, mennyi pénzért cseréltek gazdát a részvények, csupán annyit közöltek: a BorsodChem szerény prémiumot könyvelhet el az ügylet kapcsán. Hernádi Zsolt, a MOL Rt. elnöke szerint annak érdekében, hogy részvényeseik számára értéket hozzanak létre, feltétlenül szükséges, hogy a hazai finomításban és vegyiparban résztvevő cégek és azok tulajdonosai elkötelezettek legyenek a stabil és áttekinthető kereskedelmi megállapodások létrehozása és fenntartása érdekében.

A MOL-vezér szerint az olajtársaságot egyelőre nem fenyegeti felvásárlási veszély. A BorsodChem és a MOL egyaránt nyitott arra, hogy az összes olyan befektetővel tárgyaljon, melyek világos, áttekinthető és hosszú távú érdekkel rendelkeznek a magyar vegyipar értékteremtő fejlődésében.

A tét a magyar vegyipar

Mint ismeretes, a Mol-, BorsodChem- és a TVK-részvények kereskedését kedden délelőtt függesztették fel. Az is nyilvánosságra került, hogy az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó Milford Holdings a BorsodChemben 24,7 százalékos tulajdont szerzett. A Milford csütörtökön sajtóközleményében tudatta: aggódik, hogy a BorsodChem áron alul érvényesíti TVK-részvénycsomagját. Egyes elemzők szerint a mostani üzletnek a tétje az volt, hogy ki lesz a meghatározó piaci szereplője a magyar vegyiparnak, s hogy a Gazprom szemet vethet-e a Mol-ra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?