Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A MOL lett a TVK többségi tulajdonosa

2000.09.23. 15:35
Hétfőn visszakerülnek a pesti értéktőzsdére a MOL, a TVK, és a BorsodChem részvényei, miután lezárult a felfüggesztést szükségessé tevő művelet: a MOL a BorsodChemtől vásárolt hét százaléknyi papírral 29,8 százalékra növelte tulajdoni arányát a TVK-ban, amivel a társaság többségi tulajdonosává vált - jelentették be szombati sajtótájékoztatójukon a cégek vezetői. A vételárról hivatalosan nem adtak tájékoztatást. A BorsodChem vezetője leszögezte: az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó Milford Holdings részvényszerzési akcióját barátságtalan lépésnek tartják, ennek ellenére azonban a közeli jövőben tárgyalni fognak majd a társasággal.
Értéknövelő tranzakciónak minősítették, a TVK, a MOL és a BorsodChem vezetői szombati sajtótájékoztatójukon, hogy a nemzeti olajtársaság többségi részesedést szerzett a Tiszai Vegyi Kombinátban. A BorsodChem 29,9 százalékos tulajdoni hányadából hét százalékot adott el a MOL-nak - derült ki a tájékoztatásból. A BorsodChem stratégiájával egybevág a TVK-részvények eladása, mert egy szerződéssel 2013-ig biztosították maguk számára a nyersanyagellátást - ez pedig szükségtelenné teszi a cég tulajdonlását.

A BorsodChem tárgyalna a Milford-részvények visszavásárlásáról

A BorsodChem üzemében
Kovács F. László, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Gazprom érdekeltségébe tartozó Milford Holdings tulajdonszerzése a BorsodChemben, és az ezzel okozott bizonytalanság hozzájárult a BorsodChem részvényárfolyamának csökkenéséhez. Hozzátette: szeretnének tárgyalni a Milforddal arról, hogy szabályos piaci ügyletben visszavásárolják a társaságban birtokolt 24,7 százalékos részesedését.

A BorsodChem egy másik, 7,9 százalékos pakettet a Magyar Külkereskedelmi Banknak értékesít majd, ezzel a pénzintézet is a TVK Rt. jelentős tulajdonosává lép elő. A MOL opciós megállapodást kötött az MKB-val, melynek eredményeképpen a következő két éves időszakban tovább növelheti részesedését a vegyi kombinátban.

E művelet eredményeképpen a BorsodChem Rt. TVK-ban fennmaradó részesedése 15 százalékra csökken. A MOL arról is megállapodott már, hogy két év múlva újabb 7,5 százalékot vehet. A BorsodChem feltételes megállapodást kötött az Amerwind BV nevű céggel is, amely a maradék részvényt vehetné meg.

MOL: nem fenyeget felvásárlási veszély

A sajtótájékoztatón konkrét válasz nem érkezett arra a kérdésre, mennyi pénzért cseréltek gazdát a részvények, csupán annyit közöltek: a BorsodChem szerény prémiumot könyvelhet el az ügylet kapcsán. Hernádi Zsolt, a MOL Rt. elnöke szerint annak érdekében, hogy részvényeseik számára értéket hozzanak létre, feltétlenül szükséges, hogy a hazai finomításban és vegyiparban résztvevő cégek és azok tulajdonosai elkötelezettek legyenek a stabil és áttekinthető kereskedelmi megállapodások létrehozása és fenntartása érdekében.

A MOL-vezér szerint az olajtársaságot egyelőre nem fenyegeti felvásárlási veszély. A BorsodChem és a MOL egyaránt nyitott arra, hogy az összes olyan befektetővel tárgyaljon, melyek világos, áttekinthető és hosszú távú érdekkel rendelkeznek a magyar vegyipar értékteremtő fejlődésében.

A tét a magyar vegyipar

Mint ismeretes, a Mol-, BorsodChem- és a TVK-részvények kereskedését kedden délelőtt függesztették fel. Az is nyilvánosságra került, hogy az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó Milford Holdings a BorsodChemben 24,7 százalékos tulajdont szerzett. A Milford csütörtökön sajtóközleményében tudatta: aggódik, hogy a BorsodChem áron alul érvényesíti TVK-részvénycsomagját. Egyes elemzők szerint a mostani üzletnek a tétje az volt, hogy ki lesz a meghatározó piaci szereplője a magyar vegyiparnak, s hogy a Gazprom szemet vethet-e a Mol-ra.