Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Versenyhivatali eljárás indult a Mol ellen

2000.09.04. 18:08
Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Mol Rt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. A szeptember elsején indított, legfeljebb 150 napig húzható vizsgálat célja az, hogy a hivatal kiderítse, árai megállapításakor vajon visszaélt-e piaci erőfölényével a magyar olajvállalat.
A versenyhivatal célul tűzte ki azt is, hogy megvizsgálja a Mol Rt. árképzési rendszerét, valamint azt, hogy az olajcég miért nem követi időben az általa mértékadónak tartott mediterrán térségi jegyzésárat, ha az éppen nem emelkedik, hanem csökken. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért éppen szeptember elején indult meg a Mol elleni vizsgálat, Szemán Barna, a procedúrát irányító szakértői team vezetője azt mondta, hogy azért, mert az Rt. és a hivatal közti egyéb ügyek lezárásáig (Slovanoft-fúzió) nem lehetett az olajcég ellen eljárást indítani.

A Mol lassan tíz éve a mediterrán térségi jegyzésárakhoz alkalmazkodik árainak kialakításánál, úgy, hogy heti átlagot számol, amit a fuvarköltséggel növel. Így akkora árat állapít meg, ami mellett éppen nem éri meg a többi társaságnak máshonnan beszereznie. A vizsgálattal a GVH azt is meg szeretné tudni, milyen egyéb tényezők alakítják még a Mol rendkívül magas üzemanyag árait.

Várható eredmények

A Mol Rt. a versenyhivatal által deklaráltan erőfölényben van a magyar piacon, hiszen nincs még egy olyan vállalat az országban, aki kizárólagos használati joggal rendelkezne egy a különböző telephelyeket és üzemanyag-előállítási egységeket összekötő termékvezetékkel. A piaci erőfölény pedig lehetővé teszi az ebből fakadó visszaélés lehetőségének vizsgálatát.

A fenti indokkal pénteken indított vizsgálódás első nekifutásra 50 napig tart, de amennyiben a Szemán Barna vezette csapat ennyi idő alatt nem fejti meg a magyar olajvállalkozók árképzési rendszerének titkait, a vizsgálódás negyven nappal, majd újabb kétszer harminc nappal meghosszabbítható.

Üzleti titkok

Mindent egybevetve legkésőbb 2001. január 28-án befejeződik az eljárás, ami azonban nem jelenti azt, hogy megtudjuk, miért a mediterrán árképzési rendszerhez tartja magát a Mol és, hogy mennyivel olcsóbb az Oroszországból Magyarországra érkező jelentős mennyiségű kőolaj a genovai mércénél, hiszen a vizsgálat eredményeinek legérdekesebb számadatai üzleti titoknak minősülnek majd.

Hasonló okokból arra a kérdésre sem fog a vizsgálat érdemi választ adni, hogy a Mol Rt, akinek saját olajfinomító és lepárló berendezései vannak, miért nem jeleníti meg áraiban az ezek használatával megtakarított forintokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!