Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ötmilliárdos kárt okozott a gázkitörés

2000.11.23. 13:02
A pusztaszőlősi gázkút okozta kár meghaladja az ötmilliárd forintot, a település lakóit a Hungária Biztosító kártéríti. A MOL fejenként ötvenezer forintot ajánl fel a település hatvanöt lakástulajdonosának, és tizenkétmillió forintot utal át az önkormányzatnak. A Szolnoki Bányakapitányság elsőfokú ítéletében a MOL egyik partnerének felelősségét állapította meg, de az érintett cég fellebbezett.
A kilencvenegy nap után elfojtott pusztaszőlősi gázkitörés által okozott kár meghaladja az ötmilliárd forintot - jelentette be Bokor Csaba, a MOL ügyvezető igazgatója. A legnagyobb veszteség a csaknem százötvenmillió köbméter elégett gáz. Az okozott kárért a Hungária Biztosító fizet, eddig több mint ezer, százezer forintig terjedő kárbejelentés érkezett.

A kitörés elfojtása
A MOL a közelgő tél miatt Pusztaszőlős hatvanöt lakástulajdonosának ötvenezer forintot fizet az ,,elszenvedett kényelmetlenségekért". A költségek között a társaság azt a tizenkétmilliót is elszámolja, melyet Pusztaszer-Kaszaper önkormányzatának utalt át a lakók kárainak enyhítésére.

A 960 méter mélyen sérült kutat mentesítő fúrással érték el. A munkában öt külföldi társaság is részt vett. November 16-án 15.34 perckor végleg megszűnt a kitörés.

Az MB Kőolajkutató Rt. fellebbez

A MOL nem foglal állást a kitörés okairól, az illetékes bányahatóság viszont egyik partnerüket - az MB Kőolajkutató Részvénytársaságot - elsőfokú határozatában elmarasztalta. A közel-keleti olajvállalkozó birtokában lévő cég fellebbezést adott be.

A világon eddig huszonhat ilyen típusú kitörést fojtottak el. Ezek megfékezése általában három hónapnál jóval tovább, akár egy évig is eltarthat. A pusztaszőlősi oltásban 557 ember több mint 200 ezer órát dolgozott, és ezalatt senki sem sérült meg.

A kitörés kronológiája
Augusztus 18.
Kigyulladt a 34. számú földgázkútfej a Békés megyei Pusztaszőlős közelében, a kiszökő földgáz és metán több tíz méteres lánggal égett a lakatlan területen. A baleset akkor történt, amikor a karbantartó munkások szűrőt cseréltek, s a kút a fúrószál kiemelése közben belobbant. A helyszínen ötven tűzoltó és a MOL Rt. Kitörésvédelmi Munkacsoportja kezdte meg az oltási előkészületeket, amit nehezített, hogy a környéken nincs vezetékes víz.

Augusztus 19.
Ekkor a lángok magassága elérte az 50-60 métert. A tűzfészek közelében mintegy 600 fok körüli a levegő hőmérséklete.

Augusztus 20.
Víztározókat alakítottak ki. Megérkezett a Nagy Szél elnevezésű (Kuvaitban is sikeresen használt) MiG-hajtógépes oltóberendezés.

Augusztus 21.
A turbóreaktív oltó segítségével sikerült megdönteni az 50 méter magasan lobogó lángoszlopot, és kiemelni a tűzből a fúróberendezés legnagyobb darabját.

Augusztus 31.
Az első oltási kísérlet, az úgynevezett stingerezés nem sikerült, mert a belső és a külső cső között nem sikerült eltömíteni a kitörő gázt.

Szeptember 1.
A Nagy Széllel eloltották a tűzoszlopot. 120 tonnás daru segítségével megpróbálják helyére tenni a kitörésgátlót, de az kiszakadt, ezért az elfojtási kísérletet be kellett fejezni. A kutat újragyújtották, mert az ömlő gáz bármikor robbanhat.

Szeptember 3.
Ismét eloltották a lángoló gázcsóvát, helyére illesztették az új kitörésgátlót, és 13 óra 18 perckor elfojtották a gázkitörést,

Szeptember 4.
Hajnalban, mintegy 300 méternyire a kúttól, a föld mélyében megsérült béléscsövön oldalsó kifúvás keletkezett, amit azonban sikerült lokalizálni. A tehermentesítés érdekében újra megnyitották a kitörésgátlót, és ismét szabadon, mintegy 70 méter magasra lövellt fel a gáz. Később a kutat meggyújtoták, hogy elkerüljék a robbanást vagy a gázmérgezést.

Szeptember 5-6.
Amerikai kitörésvédelmi szakértők csatlakoztak a MOL Rt. elhárító csoportjához.

Szeptember 20.
Megérkezett a 48 méter magas fúrótorony Pusztaszőlősre.

Szeptember 21.
Harmadfokú, vagyis a legerősebb vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el Pusztaszőlősön, mert a felszínre törő termálvíz a magas sótartalma, hőfoka, fenol, ammónium és metángáz tartalma miatt veszélyes, és károsítja a környezetet.

Szeptember 24.
A kitörés elfojtására úgynevezett irányított mentesítő fúrást kezdtek. A gáz mellett felszínre törő víz felfogására ideiglenes víztározókat építettek.

November 9.
Mentesítő ferde fúrással mintegy 960 méter mélységben elérték a sérült kutat.

November 13.
A sérült kút és a mentesítő 1024 méteres ferde fúrás "összetalálkozása" sikerrel jár. A sérült kút 959 méter mélységben lévő csöve kilyukasztásának első kísérlete viszont sikertelen.

November 16.
Megkezdték a gázkitörés végleges elfojtását. Ezt követően a kutat cementtejjel eltömték.

Forrás: MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!