Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kártérítésért pereli a kormányt a Mol

2000.09.08. 20:47
Folytatja a gázüzletág stratégiai átalakítását a Magyar Olaj és Gázipari Rt., született meg a döntés a pénteki igazgatósági ülésen. A társaság vezetősége fenntartja azt az állítását, hogy a gázüzletág mintegy százmilliárd forintos veszteséggel fogja zárni az idei évet. A nyár eleji árstop miatt a társaság kártérítési pert indított a kormány, a Gazdasági Minisztérium és a tárca gazdája, Matolcsy György ellen is - tudatta a nyilvánossággal Hernádi Zsolt, az igazgatótanács elnöke. Az üzemanyagárak emelkedéséről jövő kedden vagy szerdán dönt társaság.
A Fővárosi Bíróságon indított kártérítési pert a Mol a kormány, a Gazdasági Minisztérium, és a tárca gazdája, Matolcsy György ellen. A keresetet a társaságot a júliusi gázárak meghatározása folytán keletkezett veszteség miatt nyújtották be. Hernádi Zsolt, az igazgatótanács elnöke felhívta a nyilvánosság figyelmét arra: ők már korábban közölték, hogy minden lehetséges eszközt felhasználnak a részvényesi érdekek képviseletében. A kereset benyújtásakor az igazgatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, mivel a gázáremelés mértékéből adódó veszteséget a társaság nem viselheti egyedül.

Matolcsy György
Mint ismeretes, a kormány több hónapos, a gázárak emeléséről szóló vita után június végén bejelentette: korábbi álláspontjához ragaszkodva az idei évre kalkulált 6-7 százalékos inflációt alapul véve állapítja meg a gázárakat. A Mol korábban 30-40 százalékos emelést szeretet volna keresztülvinni, mivel a társaság elmondása szerint a gázüzletág folyamatos veszteségeket termel. Míg ezer köbméter gázért tavaly év elején átlagosan hatvan dollárt kértek a világpiacon, jelenleg 130 dollár az ár; ennek ellenére itthon a kormány árstopja miatt éves szinten hat százalékkal nőttek csupán az árak.

A gázüzletág stratégiai átalakítását folytatják

A gázüzletágban lehetséges értékteremtés volt a központi témája a MOL Rt. pénteki igazgatósági ülésének, ahol döntés született az üzletág stratégiai átalakításának folytatásáról is - mondta el a megbeszélést követően Hernádi Zsolt.

A részvénytársaság október 20-ára rendkívüli közgyűlést hív össze, és ott döntenek majd a gázüzletág kiszervezéséről három, száz százalékosan a MOL tulajdonban lévő társaságba.

A társaságok a kereskedelmi, a szállítási és a tárolási tevékenységet foglalnák magukba, és a lépés Hernádi szerint az európai gyakorlat átvételén túl az átláthatóságot teremtené meg. A júliusi, a kormány által meghatározott gázárak által teremtett veszteségeket szeretnék a részvényesek érdekében a lehető leginkább lecsökkenteni - tette hozzá az igazgatótanács elnöke.

A stratégia kidolgozásához külső szakértőket von be a társaság, akik partnerek bevonásának lehetőségét is megvizsgálják a gázüzletágba. A három társaság létrehozása várhatóan fél-egy évet vesz majd igénybe. A MOL továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy a gázüzletág mintegy százmilliárd forintos veszteséggel fogja zárni az idei évet, és az igazgatótanács elnöke ismét hangsúlyozta: nem tartják helyes megoldásnak, hogy egy politikai döntésnek egyetlen vállalat viselje a terheit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!