Valér
2 °C
8 °C

Pénzbírságra büntetheti az SZDSZ-frakció Molnár Lajost

2008.05.14. 14:50
Molnár Lajos az első áldozata az újsütetű liberális frakciószigornak. A szabad demokrata képviselőcsoport épp tegnap keményítette be (25-50 ezer forintot fizet, aki hiányzik, vagy éppen kiszavaz) szabályzatát, akkor amikor a volt egészségügyi miniszter nem szavazta meg az új kormánystruktúrát.

Hivatalos döntés még nincs, de valószínűleg 25 ezer forintra bünteti Molnár Lajost a liberális frakció. Az ok: a volt egészségügyi miniszter nem szavazott kedden a parlamentben a kormányátalakításról. Az SZDSZ képviselőcsoportja hétfőn hozza meg a végleges döntést, mondta Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes.

A szabad demokraták egyébként épp kedden szigorították frakciószabályzatukat, ami 25 ezer, illetve 50 ezer forintot ró a szavazási fegyelmet megsértő honatyákra. Az SZDSZ azután döntött szabályzata bekeményítéséről, miután kilépett a koalícióból. Az új renddel a hiányzásoknak, a kiszavazásoknak akarják elejét venni a liberálisok.

A büntetések nem automatikusak, alkalmazásukra a jövőben egy háromtagú testület tesz majd javaslatot, amelynek Hankó-Faragó Miklós, Bőhm András és a frakcióvezető -helyettes, Gusztos Péter a tagjai. A bizottsági javaslatáról a frakció dönt majd. Első körben 25 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak majd a szabályszegő frakciótagok, ami a későbbiekben akár 50 ezer forint is lehet.

Az új szabályozást először Molnár Lajoson alkalmazza az SZDSZ ő ugyanis nem szavazott kedden a kormányátalakításról, bár a parlamenti nyilvántartás szerint jelen volt. Az egykori egészségügyi miniszter felmentést kért a szavazás alól, de ezt a frakció nem adta meg. Korábban Molnár amúgy már jelezte, hogy nem támogatja a kormányátalakítást, és arra kérte szabad demokrata képviselőtársait, hogy ők se szavazzák meg.