Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Lemondott Molnár Lajos

2007.04.04. 14:39
Április 6-i hatállyal távozik posztjáról Molnár Lajos egészségügyi miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta az SZDSZ-es tárcavezető lemondását. Új miniszter még nincs, Molnár mindenkit meglepő döntése mögött valószínűleg személyes, nem pedig politikai okok állnak.

Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Úgy tudjuk, Molnár nem a kormányülésen jelentette be távozását, hanem időpontot kért a kormányfőtől, és vele közölte a döntését, amiről előzetesen senkivel nem egyeztetett. A kormányszóvivői iroda néhány órával a Molnár lemondásáról szóló közlemény kiadása előtt még egy egymondtatos közleményben azt tudatta, hogy "a napokban a sajtóban megjelent személyi találgatások alaptalanok, a kormány átalakítása nincs napirenden."

A hír a Magyar Kórházszövetség ma kezdődött siófoki közgyűlésén is meglepetést keltett, amelynek hallatán a kórházigazgatók körében szorványos taps hangzott, látszott az MTV híradójában bemutatott felvételen. Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni, az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Molnár lemondását az SZDSZ-ben sem tudták kommentálni, a párt vezetői most tanácskoznak, délutánra pedig összehívták a párt legfőbb döntéshozói fórumát, az ügyvivői testületet is. A lemondás az SZDSZ-t is meglepte, hiszen eredeti terveik szerint csütörtök reggel az új pártelnök, Kóka János Molnárral közösen tartott volna sajtótájékoztatót a több-biztosítós modellről. Kóka János hétvégén megválasztott SZDSZ-elnök közleményben köszönte meg Molnár Lajos eddigi munkáját. "Sajnáljuk döntését" - írta.

Gál J: Nem volt töréspont

"Molnár Lajos kora délután kért személyes meghallgatást a miniszterelnöktől, ahova már írásos lemondó nyilatkozattal érkezett" - mondta sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Hozzátette, a miniszter indoklása szerint az egészségügyi reform első szakasza április elsejére lezárult. Gál szerint a miniszter arra is kitért, hogy az eddigi lépések meg nem úszható konfliktusokkal jártak.

Gyurcsány Ferenc április 6-i hatállyal elfogadta a lemondást, és megköszönte Molnárnak az eddigi „elképesztően nagy munkáját”, és leszögezte, a reform ennek ellenére tovább folytatódnak, de úgy, hogy azt ne uralják az eddigi feszültségek. Elengedhetetlen, hogy meglegyen a szakmai és a politikai bizalom, mondta a kormányfő.

Az Index azon kérdésére, hogy volt-e konkrét töréspont az egészségügyi tárca vezetője és a miniszterelnök között, mint például a több-biztosítós rendszer bevezetése, Gál úgy reagált, hogy rossz fogalmazás a töréspont, a miniszter egyszerűen úgy látta, így tud a legjobban hozzájárulni a reformok folytatódásához.

Folytatódnak a reformok

"A miniszterelnök és a kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett, az eddig meghozott intézkedéseket a betegek érdekeit jól szolgáló, minőségi ellátást nyújtani képes, fenntartható és igazságos módon finanszírozott egészségügyi ellátás irányába tett helyes lépéseknek tekinti. A reform első szakasza nehéz alkalmazkodási kényszert teremtett a sok éve mozdulatlan egészségügyi rendszernek" - olvasható a kormányszóvivői iroda délutáni közleményben, amely szerint az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása.

Korábban találgatások jelentek meg Molnár Lajos rossz egészségi állapotáról, de forrásaink szerint nem ez, hanem személyes ok áll a lemondás hátterében. Elemzésünket a lemondás okairól itt olvashatja>>>

Molnár Lajos december végén azt mondta, ha a kormány véleménye nagyon eltérne az övétől a több-biztosítós rendszerről "megfontolás tárgyává tenné", hogy a felfogásával ellentétes rendszer kialakításában részt vegyen. A több-biztosítós rendszerről egyelőre szakmai vita folyik, a Világgazdaság szerdai száma szerint kedden kezdődött meg a miniszterelnök és a koalíciós pártok között a téma részletes vitája, de ezen nem született végleges döntés.

Béki Gabriella az SZDSZ egészségpolitikusa szerint elképzelhető, hogy Molnár Lajos elégedetlen volt azzal, ahogy a biztosítás reform ügyei haladnak. Az is lehet, hogy más okok állnak a háttérben. "Engem nagyon meglepett a lemondás híre" - mondta az Indexnek a politikus.

Ki lehet az utód?

Molnár Lajos élete
  • 1946-ban született Nyírbátorban
  • 1971-ben fejezte be az orvosi egyetemet, később szakközgazdász diplomát is szerzett, több nyelven beszél
  • Évtizedekig fül-orr-gégész szakorvosként dolgozott
  • Családjával évekig dolgoztak Algériában és Ausztriában, a rendszerváltáskor tértek haza
  • 2004-ig a Fővárosi Szent István Kórházat vezette
  • 2006-ig a MÁV kórház főigazgatója volt
  • A 2006-os parlamenti választásokon Zuglóban indult egyéni jelöltként, végül listáról jutott be az országgyűlésbe, majd kinevezték egészségügyi miniszternek

Ábrahám László műhibaperekre specializálódott ügyvéd neve is felmerült az utóbbi hetekben, mint az egészségügyi tárca miniszteri posztjára esélyes jelölt. Ábrahám az index megkeresésére azt mondta, ő is hallott a szóbeszédről, az utóbbi hetekben számos barátja is feltette neki a kérdést, valóban ő lesz-e Molnár Lajos utóda, hivatalos megkeresést azonban még nem kapott.

Felmerült Falus Ferenc neve is, ő a Nyírő Gyula kórház vezetője volt, február elsejétől pedig országos tiszti főorvos, de őt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Nem kapott felkérést Repa Imre, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, az Államreform Bizottság tagja sem. A kórházat (illetve annak vezetőjét) Gyurcsány Ferenc idei és tavalyi évértékelő beszédében is példaként hozta, mint olyat, amely a nehéz feltételek között is sikeres tud lenni.

Értékelések

A Fidesz szerint megbukott a kormány egészségügyi politikája. Így értékelte Molnár Lajos lemondását Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A miniszter lemondásával a közigazgatási reform után már a második nagy ívű vállalkozása bukik meg a Gyurcsány-kormánynak, fogalmazott Navracsics.

Navravics Tibor szerint nem önmagában Molnár Lajos személye az érdekes, bár jól jelképezte a kormány politikáját, ahogyan a volt miniszter "semmibe vette a szakmai szervezetek véleményét". "Ahány lépés, annyi bukás" - így jellemezte a kormányzati a politikát a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette: a Fidesz egészségügyi programja szerint vissza kell térni a 2002-es alapokhoz, a gyógyszerárak stabilitásához, az egészségügyi források bővítéséhez, valamint 2001-es privatizációs törvényhez, amely csak a nonprofit szakmai szervezeteknek teszi lehetővé, hogy egészségügyi ellátást átvegyenek.

"A miniszterelnök belátta, hogy ezt az ámokfutást nem lehet tovább folytatni az egészségügyben" - értékelte a történteket Csáky András, az MDF képviselője. Az egészségügy a teljes káosz és összeomlás szélén áll, a koalíción belül is nagy volt a nyomás Molnár tevékenysége miatt, tette hozzá.

"Értékeljük és elismerjük Molnár Lajos érdemeit a reformok felgyorsításában" - mondta az Indexnek Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa. Távozása mögött nyilván személyes okok állnak, az egészségügy átalakítása folytatódik, hangsúlyozta, az országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének véleménye szerint az egészségügyi miniszter lemondása reményt ad arra, hogy újra folytatódhatnak a szakmai tárgyalások a tárca és a kamara között. Mint fogalmazott: "az egészségügyi rendszerváltásnak titulált őrületben" újra szót kell kapnia a szakmának.


Eddigi miniszterek

A jobboldal három, a baloldal hat egészségügyi minisztert használt el – Kökény Mihályt kétszer is.

Az Antall- és Boross-kormány alatt végig a KDNP-s Surján László volt a népjóléti miniszter, Horn Gyula kétszer is cserélt a szocialista vezetésű tárcánál, Kovács Pál után Szabó György, majd Kökény Mihály következett.

Orbán Viktor idején is a nagyobb kormányzópártnál volt a nevét egészségügyi, szociális és családügyire váltó minisztérium. Gógl Árpádot 2001-ben váltotta Mikola István.

A 2002-ben nyertes szocialisták a már az MSZMP-s időkben is miniszterkedő Csehák Judittal kezdtek, majd ismét Kökény Mihály ugrott be. A tárca nevét Gyurcsány Ferenc kinevezése után ismét egészségügyire változtató minisztérium élére Rácz Jenőt nevezték ki. A 2006-os választás után a kisebbik koalíciós társhoz került a minisztérium. Az SZDSZ Molnár Lajost jelölte a posztra.