Rudolf
2 °C
13 °C

Molnár Csaba irányíthatja a magyar FBI egyik osztályát

2004.06.24. 13:55
A július 1-vel felálló Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozó főosztálya egyik osztályának irányítására Molnár Csabát kérték fel. A hivatali visszaéléssel gyanúsított alezredes hétfőig adhat választ a felkérésre, Molnár Csaba egyelőre arra vár, hogy az ügyészség döntsön ügyében.
Molnár Csaba irányítaná a július 1-vel felálló Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozó főosztályának egyik osztályát a jövőben; az alezredes még nem adott választ a felkérésre - mondta el a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A nyomozó hétfőig adhat választ a felkérésre - mondta el az SZBEI igazgatója. Az államtitoksértéssel, hivatali visszaéléssel és hivatali vesztegetéssel gyanúsított alezredes a dandártábornok ismeretei szerint, arra vár, hogy az ügyészség döntsön ügyében. Bolcsik Zoltán megjegyezte: Molnár Csabát most megbízott vezetőnek kérnék fel, s akkor neveznék ki osztályvezetővé, ha a vele szemben indított eljárás lezárul.

Gyanúsítottból osztályvezető

Molnár Csaba korábban az SZBEI osztályvezetőjeként aktívan részt vett a K&H-ügy nyomozásában. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal ellene hivatali visszaélés gyanúja miatt december 9-én rendelt el nyomozást. A nyomozó hivatal január 8-án vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként az alezredest.

Bolcsik Zoltán az MTI-nek adott nyilatkozatában megjegyezte: amennyiben Molnár Csaba nemet mondana a felkérésre, az SZBEI, illetve az NNI vezetőinek van más alternatívájuk az osztályvezetői állás betöltésére. A magyar FBI-ként is emlegetett Nemzeti Nyomozó Iroda a SZBEI bázisán, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság, és az internet figyelő csoport integrálásával alakul meg. Az iroda alapvető feladata lesz a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítése és nyomozása.

A belügyminiszter az NNI igazgatójává Bolcsik Zoltánt nevezte ki; a dandártábornoknak két szakmai helyettese lesz: Liszka Károly ezredes, az SZBEI jelenlegi munkatársa és Petőfi Attila alezredes, a BRFK osztályvezetője. Az NNI-nek öt főosztálya lesz. A szervezett bűnözés elleni főosztályt Görög János ezredes, a bűnügyi főosztályt Zsombok György ezredes, a gazdaságvédelmi főosztályt Papp Csaba alezredes, a koordinációs főosztályt Gera Antal ezredes, a pénzügyi nyomozó főosztályt Álmos László fogja vezetni.