Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az elnök embere volt

2001.03.19. 15:47
,,Az elnök embere voltam" címmel jelent meg Molnár Róbert reformkisgazda politikus könyve, mely eddig ismeretlen kulisszatitkokat tartalmaz a kisgazdapártról, Torgyán Józsefről és feleségéről. A műből kiderül, hogy 1993-ban 650 ezer forint ütötte Torgyán markát, amiért írásai jelentek meg az általa főszerkesztett Kis Újságban, és hogy Maczó Ágnesnek Torgyánné miatt kellett a pártból távoznia. Egzotikumként bepillantást nyerhetünk Molnár magánéletébe: megtudhatjuk például, hol és hogyan találkozott későbbi feleségével a szerző.
Torgyán József FKgP-elnök egykori bizalmasa nem akart senkit megbántani kötetével - mondta a Molnár Róbert Az elnök embere voltam című kötetének bemutatóján. A honatya szerint ennek ellenére akadhatnak majd olyanok, akik megharagszanak vagy megsértődnek. Molnár könyvével egy eddig ismeretlen világot akar bemutatni az olvasóknak.

Molnár kötete a megalakulástól napjainkig, kronológiaszerűen mutatja be a kisgazdapárt életét, annak ismert és kevéssé ismert részleteit, miközben a kulisszák mögötti történésekbe pillanthatunk bele.

Molnár könyvével egy eddig ismeretlen világot akar bemutatni az olvasóknak
Suttogók a pártszékházban

A fénymásolt dokumentumok közül az egyik például arról tanúskodik, hogy 1992-ben Apró Antal fiának cége poloskamentesítésre vállalkozott, ám nem találtak semmilyen lehallgatóberendezést a pártszékházban.

Torgyánéknak viszont az volt a meggyőződése, hogy ekkor technikázták be az öt legfontosabb ember irodáját, innentől kezdve a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és a titokminiszternek kívántak először jó reggelt a kisgazdavezetők. Bizalmas dolgokról pedig suttogva ejtettek szót.

Torgyán fenn akadt a kerítésen

Arról is olvasható bő két oldalon keresztül, hogyan akadt fenn a kerítésen Torgyán egy vidéki nagygyűlés előtt. A bejáratot egy jeges lejtőn lehetett megközelíteni, ahol bizonytalanul lépkedett az övéi közé az elnök, egy rossz mozdulata következtében azonban elvágódott, de olyan szerencsétlenül, hogy kabátja fenn akadt a kerítésen, ő maga pedig lógott a levegőben. Molnár megpróbált elnöke segítéségére sietni, de a csúszós jég rajta is kifogott, így ráesett Torgyánra, a megmentőnek így Molnárt kellett először ,,lehalásznia" a kisgazdavezérről.

Molnár kötetében úgy emlékszik: a visszafojtott nevetéstől majd megfulladt, amikor pedig útjára engedték Torgyánt, olyan harsány nevetésben törtek ki, hogy a képviselőnek belefájdult a hasa.

Cseh Máriának nem futotta nercbundára

Az ,,anekdotákból" nincs hiány. Molnár egyszer elkísérte a Torgyán házaspárt tengerentúli nyaralásukra. A ,,mulatságos" utazáson - Juditka, a tolmács, cukor helyett sót és borsot rakott tévedésből kávéjába - Torgyánné Cseh Mária bundavásárlásával írta be magát Molnár történelemkönyvébe. Az egykori primadonnának megtetszett egy ,,mink"-ből készült bunda, a szó jelentését senki sem tudta, így az eladó lerajzolt egy állatkát, amit mindenki mókusnak nézett, később azonban kiderült, hogy nercről van szó. Ezt a kabátot Torgyánné nem vehette meg, mert kiderült: 12 ezer dollárba kerül, vett helyette viszont másik két téli ruhát.

A vásárlással azonban úgy elszaladt az idő, hogy majdnem lekésték Torgyán nagygyűlését. A bökkenő az volt, hogy a vásárlás előtt szállodai szobájába zárták Torgyánt, aki tajtékzott, mikor kiszabadult, és azzal fenyegetőzött: mindenkit kizár a pártból, aki felelős e kis afférért, Mariskát és a tolmácsnőt pedig azonnal száműzte volna haza. Végül megenyhült, nem késte le saját nagygyűlését, és vastaps fogadta.

Jól fizetett hírlapíró-pártelnök

A könyv különböző dokumentumokat is közöl a kisgazdák elmúlt tíz évéből. Az egyik arról tanúskodik, hogy 1993-ban Torgyán nettó hatszázötvenezer forintot kapott a párt lapjában, a Kis Újságban megjelent cikkei után.

Molnár is közli azokat a dokumentumokat, melyek arról árulkodnak: Morvai Ferenc 10 millió forinttal támogatta a kisgazdák választási kampányát, cserébe a későbbi mandátumáért. De megtalálhatjuk a kötetben a reformisták megállapodását a Fidesszel és a polgári platform alapítónyilatkozatát is.

(Molnár Róbert március 20-án (kedden) 11 órakor az Index Törzsasztalának vendége lesz.)