Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Késve írta jelentését Molnár Csaba

2004.01.21. 10:34
Az ügyészség nyilvánosságra hozta, hogy a hivatali visszaéléssel, hivatali vesztegetéssel és államtitok-sértéssel gyanúsított Molnár Csaba csak Salgó László utasítására, négy hónap késéssel jelentette a pénzváltóktól kapott ajándékot. Molnárt a pénzváltó cég érdekeiben való eljárásra kérték a szírek.
Csaknem négy hónappal később jelentette feletteseinek a szír pénzváltótól kapott ajándékot Molnár Csaba alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság hivatali visszaéléssel, hivatali vesztegetéssel és államtitok-sértéssel gyanúsított osztályvezetője - közölte az ügyészség szerdán, Budapesten.

Molnár Csaba alezredes augusztus 20-án egy autómosóban találkozott D. Zoltánnal és szír Bassam T.-vel, akiknek pénzváltással foglalkozó vállalkozásuk volt, és elfogadott tőlük egy ajándékcsomagot - mondta sajtótájékoztatóján a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal osztályvezető ügyésze.

Turi András közölte: az alezredes erről csak december 2-án írt jelentést, miután Salgó László országos rendőrfőkapitány erre utasította.

Közbenjárásra kérték a szírek

Molnár Csaba pénzmosással gyanúsított szír állampolgároktól néhány alkalommal kis értékű ajándékokat fogadott el, illetve egy vacsora alkalmával ő is megajándékozta őket márkás itallal. Az ügyész beszámolt arról: Molnár Csaba egy, a pénzmosásról tartott előadása után ismerkedett meg D. Zoltánnal, akivel ezt követően többször találkoztak szórakozóhelyen, utcán, és a férfi - ismereteik szerint - járt az alezredes lakásán is. D. Zoltán és üzlettársa, Bassam T. azt kérte az alezredestől augusztus 20-án, járjon közben azért, hogy a Volksbank ne szüntesse meg velük a pénzváltási tevékenységre vonatkozó szerződést.

A hivatali vesztegetés gyanúja szerint 2003 augusztusában az alezredes ajándékokat - egy fa ceruzatartót, egy tálca szíriai süteményt, egy fa névjegykártyatartót és egy szakértők által 200 forintos értékűnek becsült bizsu karláncot - fogadott el azért, hogy ennek a cégnek az ügyében a Volksbanknál eljárjon. Az osztályvezető ügyész elmondta: az ajándékcsomag tartalmáról eddig egyedül Molnár Csaba beszélt, a pontos tartalmat nem ismerik, de vizsgálják, valóban ez volt-e az ajándékcsomagban és a tárgyak értékét felbecsültetik.

Államtitkot árult el

Molnár Csaba augusztus 25-én találkozott a Volksbank vezetőivel, akik arról tájékoztatták: fel kívánják számolni a pénzváltó tevékenységet. Az alezredes a találkozón nem hozta szóba az ajándékozók kérését. A bank október 7-én pénzmosás-gyanúra utaló bejelentést tett az alezredes által vezetett pénzmosás elleni osztálynál. Molnár Csaba október 22-én tájékoztatta a pénzváltókat arról, hogy bejelentés érkezett velük kapcsolatban - a bejelentés egyébként államtitok - és azt tanácsolta nekik, visszamenőleg ők is tegyenek bejelentést a pénzmosás-gyanús esetekről. Ezt követően rövid időn belül 77 bejelentés érkezett a cégtől.

"Hangsúlyozni szeretném: a hivatali kapcsolatban az autómosás közbeni ajándék-átvétel enyhén szólva szokatlan. Szokatlan továbbá, hogy egy magas beosztású rendőrtiszt olyan ajándékot fogad el, amelynek pontos tartalmát nem ismeri" - mondta Turi András.

"A pénzmosás elleni osztály feladata a bejelentések kezelése, nyílt és titkos nyomozások folytatása és kötelességük a bejelentésre kötelezetteket tájékoztatni a bejelentéstétel köréről. (...) Ez egy olyan kettősség, amit nagyon nehéz feloldani, erről az ORFK vezetése információim szerint tud, valószínűleg szerencsétlen dolog, hogyha egyszerre kell hivatali kapcsolatban és büntető-eljárási kapcsolatban állni személyekkel" - jelentette ki az ügyész. "Úgy gondolom, az összes körülményt együtt kell vizsgálni: a hivatali kapcsolati jelleget, az ajándékok összetettségét és ismeretlen voltát az átvételkor, és az akkor elhangzó kérést" .

Rendőrségi források szerint az alezredes minden esetben jelentést írt a kapott ajándékokról. Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K&H-ügy nyomozásában, az ügy lezárásáig az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán referensként dolgozik.