Szilárda
-4 °C
3 °C

Az MDF szeptember 30-ával oszlatná fel a parlamentet

2008.09.10. 13:49
Az MDF még ezen a héten benyújtja az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatát, derült ki azután, hogy az MDF, a Fidesz és a KDNP delegációja a demokrata fórum javaslatára találkozott egymással.

Még ezen a héten benyújtja az MDF azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy szeptember 30-i hatállyal oszlassa fel magát az Országgyűlés - mondta Hock Zoltán, az MDF alelnöke szerdán, miután egyeztetett Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével, és Latorczai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével. A Fidesz és a KDNP elvben egyetért a javaslattal, de a Fidesz frakciója a hétfői ülésen, míg a KDNP hétvégi kihelyezett ülésén hozza meg a végső döntést. Az SZDSZ nem vett részt a találkozón.

Hock Zoltán az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta: tárgyaltak arról is, hogy az adórendszer átalakításáról, a szociális törvény megváltozatásáról és egyéb fontos kérdésekről meg tudnának-e állapodni az ellenzéki pártok a kormány ellenében.

Végül azonban a résztvevők abban maradtak, hogy az ellenzéki pártok nem akarnak kívülről kormányozni, így az egyetlen helyes út az, ha az Országgyűlés kimondja önmaga feloszlatását. Hock Zoltán hozzátette: mivel sem Varga Mihálynak, sem Latorczai Jánosnak nem volt felhatalmazása a végleges megállapodásra, ezért később mondják ki a végső szót arról, hogy csatlakoznak-e az MDF kezdeményezéséhez.

Varga Mihály a Fidesz alelnöke azt mondta: egyetértés volt a most kialakult politikai helyzet értékelésében. A Fidesz szerint olyan gazdaság és szociális válság van az országban, amit a kisebbségi kormány nem tud kezelni, éppen ezért szerintük nem marad más megoldás, mint az előrehozott választás.

A Fidesz is egyetért abban, hogy parlamenti demokráciában az ellenzék nem vehet át olyan szerepeket, amelyek kormányzati hatáskörbe tartoznak, így például az adótörvények, vagy a jövő évi költségvetés elkészítése.

Az MDF javaslatáról a végső döntést a Fidesz parlamenti frakciója hozza meg jövő hétfői ülésén - tette hozzá. Orbán Viktor dobta elsőként a parlament feloszlatásának gondolatát, ő pártja keddi elnökségi ülése után mondta, személyes véleménye szerint a megoldás a parlament feloszlatása volna. Fodor Gábor SZDSZ-elnök viszont úgy látja, szakértői kormányra van szüksége az országnak, az erőehozott választás csak a végső megoldás lehet.

A KDNP hétvégi kihelyezett országos elnökségi ülésén dönt az MDF javaslatáról, de elvben támogathatónak tartják ők is - mondta Latorczai János. Az MSZP teljesen felélte bizalmi tőkéjét, így nincs más lehetőség, mint az előrehozott választás - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az SZDSZ nem vett részt a szerdai találkozón, így a párt álláspontját nem ismerhette meg a többi ellenzéki párt, de mint mondták, az SZDSZ-nek is el kell döntenie, hogy hova áll.

A parlamemnt feloszlatásához a 386 képviselő közül 194-nek kellene igent mondania a feloszlatásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!