Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány 2009-től visszatérne a reformokhoz

2008.11.26. 10:26
December 15-ig a jövő évi költségvetéssel, utána viszont a reformok második hullámán dolgozik majd a miniszterelnök, aki együttműködést szeretne az ellenzékkel. A Napkeltének adott interjújában arról is beszélt, hogy végtelenül utálja, hogy a nyugdíjasoknak és a közszférában dolgozóknak nem tudott jobb ajánlatot tenni.

Gyurcsány Ferenc szerint 2009-től vissza kell térni a reformpolitikához, de úgy, hogy figyelembe veszik a 2006 és 2008 közötti időszak tanulságait, nem elkövetve még egyszer ugyanazokat a hibákat; a miniszterelnök erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt szerdán.

Mint elmondta, december 15-ig a jövő évi költségvetés elfogadására koncentrál, utána viszont azon dolgozik majd, hogy meglegyen a szélesebb társadalmi támogatás és egyezség a reformok második hullámához, mert a változások csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ország érti és támogatja azokat.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint neki és Orbán Viktornak nem azzal kell foglalkoznia, hogy egymással küzdenek, mert nem ez a lényeges, hanem az, hogy fontos ügyekben - például az önkormányzatok, az adó vagy a foglalkoztatás kérdéseiben - együtt mozduljanak.

A miniszterelnök úgy vélte: ha 2006 és 2008 között nem kellett volna ennyit küzdeni a reformpolitikáért, és nem kezdeményeznek népszavazást a reformok ellen, akkor most előrébb tartanánk, erősebb lenne az ország.

Gyurcsány Ferenc az euró bevezetésével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, a kormány és az ellenzék között egyetértésre van szükség abban, mit kell tenni azért, hogy a következő évtized elején ez megtörténhessen. Egyetértés kell például abban, hogy folyamatosan, éveken keresztül alacsony maradjon a hiány, de ezért most kedden is küzdeni kellett a parlamentben, jegyezte meg.

A közszféra 13. havi fizetéséről és a 13. havi nyugdíjról azt mondta, "végtelenül utálja", hogy nem tudnak jobb ajánlatot tenni, de ebben a helyzetben felelőtlen magatartás a jövőre vonatkozóan ígéretet tenni.

Gyurcsány Ferenc a köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek Tanácsával kapcsolatban úgy fogalmazott: ha ironizálni akarna, azt mondaná, "nem tudja, hogy az állam így működik-e", de nagyon jó dolognak tartja, hogy Sólyom László is kér szakmai véleményt neves szakemberektől. A kormányfő szerint azonban nincs arra fél év, hogy csak tanulmányok készüljenek, mert a világ gyorsabb ennél.