Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénteken nemzeti gyásznap

2002.05.14. 18:13
Nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány május 17-ét, a móri rablógyilkosság hét áldozata temetésének napját. Az állami intézményeken ezen a napon kitűzik a gyászlobogót és felvonják, majd félárbocra eresztik a nemzeti zászlót.
Borókai Gábor kormányszóvivő a kormányülést követő tájékoztatón bejelentette: a kabinet 2002. május tizenhetedikét gyásznappá nyilvánította. Május kilencedikén Móron a legalapvetőbb közösségi értékek sérültek, a túlélők feladata a tiszteletadás ezért a kormány elrendelte, hogy az állami zászlót ezen a napon katonai tiszteletadással vonják fel, majd eresszék félárbocra és az összes állami intézményre tűzzék ki a fekete zászlót - tette hozzá a kormányszóvivő.

Utoljára 2000. januárjának utolsó napján rendelt el a kormány nemzeti gyásznapot a passaui buszbaleset áldozatainak emlékére. Két évvel ezelőtt szombatra esett a gyásznap és ezen a napon nem nyitottak ki a zenés-táncos szórakózóhelyek, a televíziók levették műsoraikról a szórakoztató programokat. A színházak és az operaház is megváltoztatta eredeti programját.

Százezres bírság a szabályszegőknek

A nemzeti gyásznap elrendelésének szabályait egy tavaly decemberi kormányrendelet rögzíti. E szerint a tanintézményekben a gyásznapon tanóra, vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani. A nyilvános szórokazóhelyeken pedig a zene- és műsorszolgáltatás - a nemzeti gyászt kihirdető rendeletben - korlátozható. Aki a nemzeti gyászról szóló jogszabályban foglaltakat megszegi, százezer forintra bírságolható.