Mátyás
-6 °C
1 °C

A fideszes munkásőrözik, a szocialista kommunistázik

2006.03.02. 12:16
Dunaújvárosban 1994 óta mindig szocialista győzelem születik, legutóbb a mostani jelölt, Kálmán András polgármester már az első fordulóban nyert. Legnagyobb ellenfele, a fideszes Dorkota Lajos is országgyűlési képviselő, de egyéni jelöltként most először méretteti meg magát.

Először a nem túl impozáns városházára megyünk, egy hetvenes években épült lakóházra emlékeztet. A polgármester a második emeleten vár minket. Kínosan vigyáz, hogy irodájában semmi se emlékeztessen arra, hogy ő az MSZP politikusa. Díszítésül római kori szoborleletek másolatai néznek ránk, a titkárságra vezető ajtónál a Multifiltert szívó Kálmán Andrást és vendégeit táblácska figyelmezteti: cigarettával nem szabad kimenni. Valami azt súgja nekünk, hogyha nem lett volna rendszerváltás, akkor is ő ülne ebben az irodában.

Méltassa ellenfelét!


Fotók: Huszti István

(szünet)Hát a... (szünet) Fidesz jelöltjét nagyon régóta ismerem, még a dunai vasműben valamikor kollégák voltunk, jogi területen. Kezdő jogász volt, amikor én jogtanácsos. Az önkormányzatban ténylegesen együtt dolgozunk negyedik cikluson keresztül. A Lajos az évek során felnőtt a politikában, nagy gyakorlatra tett szert, egyik meghatározó egyénisége a megyei Fidesznek is. Az előző kormányzati ciklusban támogatták az M6-os megépítésével kapcsolatos törekvéseinket, ez kifejezetten pozitív.

És milyen ellenfél?

Nem túl kellemes, elsősorban a stílusa miatt, de ez beletartozik az egyéniségébe, sok meglepetést már nem fog tudni okozni.

Milyen, arrogáns?

Meglehetősen kemény stílusa van.

Meglepte Önt, hogy Dorkota Lajos a jobboldalon politizál?

Számomra teljes meglepetés volt, hogy ő egy jobboldali Fidesszel is egyetért, már csak a származása miatt is, hiszen szülei fizikai dolgozókként dolgoztak a vasgyárban. És az előzmények: Lamperth Mónika szokta mondogatni, hogy üdvözlöm a Lajost, mert együtt dolgoztak Pécsen, az egyetemen a KISZ-ben. Ezek az indíttatások éppen nem arra irányultak, hogy jobboldali politikus legyen.

Van, hogy leülnek sörözni?

Hogyne, rendszeresen minden ciklusban elő szokott fordulni, hogy nagy, városi kérdéseket baráti sörözés mellett próbálunk elrendezni.

Melyik sörözőben szoktak találkozni?

Félúton szoktunk találkozni, ez egy kevésbé ismert helye a városnak, az ő lakóhelyétől nem túl messzire lévő söröző, a Napospart mellett. Nem szoktunk belőle sajtóreklámot csinálni, kölcsönösen tapintatosan kezeljük.

Nem bánja, hogy a dunaújvárosi híd csak novemberre készül el? Milyen jó lenne egy hídavatás kampányidőszakban_

Persze, természetesen el fog készülni, és egy kampányban lesz felavatva, november körül.

Igen, de valószínűleg októberben lesz az önkormányzati választás.

Én már tudom azt, hogy a szerkezetet augusztusban fogják befordítani, és a kivitelező fog egy hordógurítással egybekötött ünnepséget tartani. Ezek fontosak, hiszen ezek a kampányígéretek megvalósulásai. Elővettem a 2002-es kampányígéreteimet, nyugodt szívvel mondhatom, hogy régen teljesült ennyi egy választási ciklusban. (Hosszas felsorolásba kezd, a részletes közléstől eltekintünk.)

Tiranában a szocreál házakat színesre festette a festőművész polgármester. Itt nem tervez hasonlót?

Nem, ilyen gondolataink nincsenek, de természetesen mi a szocreál építészetet megbecsüljük, be tudjuk mutatni az épületeket, tudunk térképet adni, és igény szerint kísérőt is. Nem színesre kell festeni az épületeket, hanem megőrizni jó állapotban.

A volt Sztálin út irodaházának első emeletén, a Városházával srégen, az MSZP-n kívül csaknem valamennyi párt tart fenn irodát. A Munkáspárt, az SZDSZ, a MIÉP mellett a Fidesz dunaújvárosi székhelyét is itt találjuk. Dorkota Lajos, az egyéni képviselőjelöltként először induló fideszes jelölt mellett még vagy hárman ülnek a nagy irodában, az interjú alatt néha elmosolyodnak. Egy falinaptárról Orbán Viktor is figyel, az egyik sarokban, nyilván viccből, három munkásőrsapka. Valami azt súgja nekünk, hogyha nem lett volna rendszerváltás, akkor alanyunk reformkommunistaként bírálná óvatosan a pártvezetést.

Méltassa a szocialista ellenfelét!

#alt#

Gyakorlatilag 1981 óta ismerem, együtt dolgoztunk, főnököm volt Kálmán András. Amiben erős, az a kommunikáció, abban borzasztó erős. Dunaújvárosban a legnagyobb munkáltató a Dunaferr és az önkormányzat. A vasműben végigjárta a ranglétrát, mindenkit ismer, és mint polgármester, az úgynevezett társadalmi kapcsolatokat viszi. Tehát a civil szférába jól beépült. A városi újság, tévé szocialista irányítás alatt áll, ezért nehéz áttörnünk ezt a blokádot.

Milyen területen támadható? Szerinte a 2002-es vállalásai nagy részét teljesítette...

Most ez elég érdekes felvetés, mi is megnéztük a 2002-es vállalásait. (Hosszas felsorolásba kezd arról, hogy mi nem teljesült.)

De mégiscsak lesz itt egy híd a Dunán...

Ha komolyan veszem, és egy hónapon belül nem adják át az M6-ost és a dunaújvárosi hidat, akkor viccesen azt kéne mondanom, hogy ezt mi adjuk át, mi építettük. 1999-ben döntött a hatos gyorsforgalmi útról és a dunaújvárosi hídról, vagyis amikor ezt felvállalta, semmi egyebet nem tett, mint ráült a mi programunkra.

És miért nem építette fel a hidat a Fidesz?

Itt az volt a probléma, hogy amikor 1999-ben elkészültek a fejlesztési tervek, mi úgy gondoltuk, hogy 2003-ban el lehet kezdeni építeni a hidat és 2004 októberében átadható. Na most, a szocialisták is kicsit másképp gondolták, meg elvesztettük a választásokat.

Egy jobboldali pártnak nem nehéz terep egy ilyen iparváros? A munkások ritkábban szoktak a Fideszre szavazni...

Ez így nem stimmel, bár mi is azt hittük. Volt egy időközi választás, amit a Fidesz nyert meg egy tiszta munkáskerületben. A szakmunkások már nem balra húznak, és a júniusi európai parlamenti választáson is csak 41:38 arányban nyert az MSZP.

És a rendszeres sörözések alkalmával nem szokott panaszkodni, például, a helyi sajtóviszonyokra?

Dehogynem. Amikor mi voltunk kormányon, mindig megkérdeztem a polgármestert, hogy miben tudunk segíteni.

És az igaz, hogy Pécsen, a KISZ-ben Lamperth Mónikával dolgozott együtt?

Jaj, persze, ezt Kovács itt mondta. Nem igaz, könnyen ellenőrizhető, évfolyamtársak voltunk Lamperthtel. Soha az életben nem KISZ-eztem Lamperth Mónikával. Technikai malőr van.

Na!

Aki járt egyetemre, az tudja: csoportok voltak. Én az egyes csoportban voltam, Lamperth a négyesbe, soha az életben nem KISZ-eztem együtt Lamperth Mónikával. Ezt Kovács László előadta itt 1999 júniusában. Munkásőr sem voltam, mint ő, körülbelül annyi igazság van ebben.