Benedek
-2 °C
14 °C

Morvai Krisztina a kanadai magyarokat is megosztja

2007.09.20. 10:54
A Civil Jogász Bizottság társelnökének torontói meghívása vitát korbácsolt a helyi magyar közösségben, a kultúrközpont egyik tagja levélben kérte, hogy válasszanak Morvai Krisztina helyett más vendéget az október 23-i ünnepségre. Bede Fazekas Zsolt, az intézet igazgatója mindössze meg akarja hallgatni a bizottság több tagjának a tavaly őszi zavargásokról szóló beszámolóját, és nem is október 23-án.

Ünnepi szónoknak hívnák meg Torontóba Morvai Krisztinát, a tavaly őszi jogsértések kivizsgálására alakult Civil Jogász Bizottság társelnökét október 23-ra a helyi magyar közösség tagjai, a látogatás szervezésében a New York-i magyarok is részt vesznek, olvasható egy torontói magyar levelében az Amerikai Magyar Népszava oldalán. Kerekes Sándor szerint azért Morvaira esett a választás, hogy a tavaly őszi zavargásokról beszéljen, hiszen túl fiatal ahhoz, hogy személyes élményei legyenek a forradalomról.

Kerekes Sándor kifejti, hogy Morvai viselkedése döbbenettel tölti el. „Személyében egy újabb, magasabb szintű megjelenési formáját látom annak a kétségbeejtő romlásnak, vagy akár lezüllésnek, amely a magyar közéletben egyre inkább elharapózik” – fogalmaz Kerekes, aki ellenvetésével a Torontói Magyar Kultúrközpont (TMK) vezetéséhez fordult.

Morbid és káros ötlet

A levélben megemlíti, hogy Morvai személye politikailag annyira megosztó, hogy még a saját férjének is el kellett határolódnia tőle. Szerinte a jogász antiszemita és radikális nézetek vall, és hasonló szellemiségű, közéleti szerepet vállaló csoportokkal azonosul, így a meghívás ötletét morbidnak és károsnak tartja.

Morvai Krisztina

A hírt pletykákból hallottam, mesélte kérdésünkre Kerekes Sándor. Az ötletgazda Bede Fazekas Zsolt, a TMK igazgatója, de őt támogatja a torontói közösség több, jobboldali nézeteket valló tagja is, részletezte. Az intézmény szabálya ugyan tiltja a politizálást, de az ilyen témájú beszélgetéseket a vad érzelmek miatt mégsem lehet elkerülni, jegyezte meg.

Példaként említette, hogy mikor Sólyom László tavasszal Torontóba látogatott, több tag úgy vélekedett, hogy nem kéne őt vendégül látni a TMK-ban, mert köztársasági elnökként nem volt képes elérni, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon.

Összekalapozták a költségeket

Kerekes azt is elmondta, hogy a pletykák szerint Morvai költségeire a közösség tagjai 10 ezer dollárt kalapoztak össze, a jogász azonban egészségi állapota miatt a tervezettnél később, csak novemberben érkezik. Jelezte, amennyiben Morvai tényleg elfogadja a meghívást és Torontóba utazik, tüntetni fog ellene.

Bede Fazekas Zsolt megerősítette a Morvai Krisztina meghívásáról szóló hírt, annyival egészítette ki, hogy nemcsak a jogászt, hanem a Civil Jogász Bizottságot invitálták Torontóba, és a testület elfogadta akik a meghívást. A programot is pontosította, a delegáció november 4-én érkezik meg Los Angelesbe, majd Calgary, esetleg Edmonton, aztán Toronto, és végül New York következik, Cleveland még függőben van.

A sok mocsok ellenére kitart

A torontói magyarok felháborodtak a tavaly őszi zavargások idején tapasztalt rendőri fellépésen, Gergényi kitüntetésén, és a kormány által kinevezett vizsgálóbizottság jelentésén, indokolta a kultúrközpont igazgatója, hogy miért a Civil Jogász Bizottságra esett a választásuk. „Morvai Krisztina kitartása, rendíthetetlensége, a felé áradó sok mocsok ellenére lenyűgözött” – fogalmazott Bede Fazekas. „Elmondja helyettem azt, amit magam hiába ordítok itt világgá” – tette hozzá.

Szöőr Anna

Cáfolta azonban, hogy 10 ezer dollár állna rendelkezésükre a vendéglátásra, még az is kérdéses, hogy lesz-e elég pénz mind a négy meghívott útjára.

Szöőr Anna, a Civil Jogász Bizottság tagja, aki az utazás szervezését intézi, Bede Fazekas állítását erősítette meg. „Boldog vagyok, ha így van” – reagált arra a kérdésre, hogy valóban kaptak-e 10 ezer dollárt. Elmondta, hogy önköltségen nem tudnának kiutazni, a kinti magyar szervezetek hívták meg őket. Pontos részleteket még ő sem tud, egyelőre csak a repülőjegyeket foglalták le, október 31-től november 19-ig tartózkodnak majd az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ünneplés és tájékoztatás

Morvai Krisztinán kívül a delegáció tagja lesz Szöőr Anna, Juhász Imre, szintén a Civil Jogász Bizottság tagja, továbbá M. Szabó Imre újságíró, aki dokumentumfilmet forgat a bizottság tevékenységéről. Az utazás célja nemcsak a nemzeti ünnepre való méltó megemlékezés, hanem a tavaly őszi tömeges rendőri brutalitásról és az emberi jogsérelmekről való tájékoztatás, mondta kérdésünkre Szöőr Anna. „Ezzel próbáljuk megteremteni a magyarság lelki kohézióját, valamint az emigrációban élő magyarok baráti körén keresztül befolyásolni az amerikai és a kanadai közvéleményt” – fogalmazott.

Morvai Krisztina megjegyezte, sokat járnak külföldre, hogy az emigrációban élő magyaroknak is megfelelő tájékoztatást adjanak a tavaly őszi eseményekről, és azok hatásairól, hiszen a határokon túl nehezen jutnak többszínű hírforráshoz, amiből teljesen érthetővé válnának az események. Korábbi tapasztalatairól azt mondta, személyesen nem találkozott még külföldön azzal, hogy a magyarok politikailag megosztottak lennének, de úgy véli, az lenne logikus, ha ugyanolyan megosztottság lenne, mint itthon. „A politikai hovatartozás és a párthűség gyakran elnyomja az emberek eszét” – fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!