Mátyás
1 °C
15 °C

CPG-másolás miatt lett ügynök a Hetek újságírója

2003.05.23. 13:46
Morvay Péter, a Hetek külpolitikai rovatvezetője 1985 és 87 között együttműködött a III/III-as ügyosztállyal - állapították meg az átvilágítóbírák. Morvay ugyanakkor kapcsolatát önként szakította meg a szervvel, amiért később az egyetemről is kizárták és tanulmányait csak a rendszerváltás után fejezhette be. Az újságíró egyébként már 1990-ben cikket írt állambiztonsági múltjáról.
Nem mondott le külpolitikai rovatvezetői tisztségéről Morvay Péter a Hetek munkatársa, ezért az átvilágító bírák nyilvánosságra hozták az újságíró ügynök múltját. Az MTI útján közzétett adatok szerint Morvay "Hartmann László" fedőnévvel 1985. októberétől 1987 szeptemberéig volt a III/III-as ügyosztály munkatársa, tényleges tevékenységet azonban 1987 márciusától az akkor egyetemista fiatalember nem végzett.

A bírák határozata szerint "az ellenőrzött személy a Belügyminisztérium III/III-2/a. alosztályának adott jelentéseket 1985 novemberétől 1987 márciusáig a környezetében megforduló személyekről, különösen évfolyamtársairól, a Rajk László Szakkollégium rendezvényeit látogató személyekről, valamint a március 15-i, október 6-i és október 23-i napok rendezvényeinek látogatóiról."

Zene cserélgetéstől a beszervezésig

Morvay az Indexnek beszervezése körülményeiről azt mondta: baráti társaságában akkoriban előszeretettel cserélgettek underground zenekarok titokban másolt kazettáit. Többeknek ő adott akkoriban CPG, illetve Európa Kiadó koncerteken készült felvételeket, és valaki feljelentette, hogy rendszerellenes zenéket terjeszt. Ekkor behívták a rendőrségre és válaszút elé állították: vagy együttműködik és akkor folytathatja tanulmányait, még külföldi ösztöndíjat is kaphat, vagy nem működik együtt, de akkor kizárják az egyetemről és ellehetetlenítik.

"Bemajréztam"

Morvay ma erről azt mondja: "fiatal voltam, 21 éves és bemajréztam, ezért vállaltam az együttműködést". Másfél évig írt az egyetemista elsősorban évfolyamtársairól jelentéseket, majd '87 márciusában bejelentette, hogy lelkiismereti okból többé nem ír jelentést. Ezután többször zaklatták és behívatták, hogy ne szakítsa meg kapcsolatát a szolgálatokkal, de végül fél évvel kérése után hivatalosan is törölték az informátorok listájáról. Morvay Péter szerint már '88-ban a titkosszolgálat közbenjárása miatt zárták ki az egyetemről, amit csak a rendszerváltás után fejezhetett be.

'90 óta ismert ügynökmúlt

Morvay leszerelése után mindenkitől bocsánatot kért, akiről jelentéseket írt. Amikor nem sokkal később csatlakozott a Hit Gyülekezetéhez, az akkor illegalitásban működő közösség vezetői és tagjai előtt feltárta korábbi titkosszolgálati kapcsolatát és a gyülekezet'90-ben indult lapjában meg is írta ügynökmúltját. A Hetek szerkesztője szerint az átvilágítóbírák is megerősítették, hogy ő volt az első olyan egykori beszervezett, aki önként tárta a nyilvánosság elé, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. Morvay azért nem köszönt le posztjáról, mert mint mondta kollégái előtt ismert volt a múltja, főszerkesztője pedig 16 éve tudja ezt és múltjának ismeretében szavaztak bizalmat neki.