Gyurcsány hitelét vizsgálták

2005.07.06. 17:24
Csupa ellenzéki országgyűlési képviselő részvételével Mosonmagyaróváron tartott kihelyezett ülést az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság.
A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska (Gyurcsány anyósa) volt, mondta szerdán Szijjártó Péter, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

A tranzakció, a fideszes politikus szerint, azt a gyakorlatot "látszik megerősíteni", hogy Gyurcsány Ferenc felhasználta politikai kapcsolatait meggazdagodása érdekében.

A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. Szijjártó Péteren kívül Papcsák Ferenc és Balsai István fideszes országgyűlési képviselő jelent meg, Herényi Károly MDF-es és Csampa Zsolt független képviselőt is helyettesítve. A tíztagú bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő kijelölése nélkül távol maradtak.

Gerezdes János, a Motim vezérigazgatója levélben közölte, hogy nem jelenik meg a bizottság előtt meghallgatás céljából. A vezérigazgató szerint politikai botránykeltés zajlik, és a "politikai komédiában" nem kíván részt venni.