Olga, Liliána
22 °C
35 °C

A MAHISZ lassítva demonstál az M5-ösön

2003.08.04. 12:41
Több száz autót szerveznek az augusztusi forgalomlassításra az M5-ös autópályára az érdekvédelmi szervezet képviselői. A fideszes, MSZP-s képviselők együtt küzdenek az országos, egységes útdíjért.
Tovább élezi a fideszes képviselők alkotta M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége, röviden MAHISZ, az "Európa legdrágább" autópályájának ügyét, immár rendszerességgel szerveznek lassító demonstrációkat, hogy felhívják a figyelmet a tarthatatlan drágaságra - indokolta az akciótervet Babák Mihály országgyűlési képviselő az Indexnek.

Ötven érme címletenként

A képviselő jelezte, augusztusban tervezik, hogy akár száz gépkocsival induljanak el az autópálya felé, amelynek fizetőkapujánál 1 forintosokban, 2 forintosokban, 5-ösben, 10-ben törleszik az útdíjat. A törvény szerint címletenként ötven darabot köteles elfogadni a kereskedő, esetünkben az AKA Rt.

A forgalomlassítás csak egy ötletük arra, hogy felhívják a figyelmet a három megye (Bács, Békés, és Csongrád) és számos az autópálya környezetében található település lakóinak hátrányos helyzetére a más autópályákon megközelíthető országrészekkel szemben. Az M5-ös ugyanis 20 szorosába kerül az ottani áraknak - mondta Babák Mihály.

Sok-sok aláírás, MSZP-s támogatás

Emellett aláírást is gyűjtenek a MAHISZ tagjai, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra. Egyes feltételezések szerint 80 milliárd forintért vissza lehetne vásárolni az M5-ös autópályát - említették a szervezetnél. "Nem engedményt kérünk, hanem ugyanolyan árakat, mint a többi autópályán" - jelentette ki Babák Mihály, utalva egyúttal arra, hogy az előző esetben sem hagynának fel akcióikkal.

A tiltakozó ívet Keleti György szocialista országgyűlési képviselő, korábbi honvédelmi miniszter is aláírta, miután az eredetileg fideszes kezdeményezést az ellenzéki honatyák "politikamentes" akciónak minősítették.