Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szlovákellenes feliratok Mosonmagyaróváron

2006.08.29. 17:35
Piros festékkel öntötték le Habsburg Frigyes főherceg szobrát, majd feltehetően ugyanezek az ismertlen tettesek szlovákokat gyalázó szövegeket festettek Mosonmagyaróvár két pontjára.

A mosonmagyaróvári rendőrkapitányságra kedd reggel fél hétkor érkezett a bejelentés, hogy a mosonmagyaróvári agrárakadémiát alapító Habsburg Frigyes főherceg szobrát élénkpiros festékkel leöntötték, majd a szobor elé ugyanezzel a festékkel a "Hazaárulás" szót írták - közölte Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az elkövetők a közelben egy parkoló betonkorlátjára, a vár felé vezető úton pedig egy hídkorlátra ugyanezzel a festékkel két különböző, egyaránt a szlovákokat gyalázó szitkozódást is felírtak. A megyei rendőr-főkapitányság nagy erőkkel nyomoz az ügyben.

Habsburg Frigyes főherceg 150 éve született. A magyaróvári uradalom nagyapjától szállt rá. 1910-1917 között az Osztrák-Magyar Monarchia szárazföldi erőinek főparancsnoka volt.

A főherceg a monarchia összeomlása után családjával 1920-ban Magyaróváron telepedett le, ahol az uradalom mezőgazdasági kérdéseivel is foglalkozott. Magyaróváron a volt uradalmi tiszti lakban laktak, amit ma Habsburg-háznak hívnak. A főherceg Magyaróváron halt meg 1936-ben.