Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A szocialista fiatalok klubjával tárgyal a kormányátalakításról Medgyessy

Pártsikereket és pozíciókat remélnek azok a fiatal szocialista politikusok, polgármesterek, akik Mozaik Klub néven néhány hónapja megalakították a szocialista párt első, sokak szerint kifejezetten pozíciószerző csoportosulását. Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn a párton belüli csoportok közül elsőként a mozaikosokat tájékoztatta terveiről. Az elmúlt két hónapban a Mozaik Klub-osok megjelentek a miniszterelnök közvetlen környezetében, sőt, a miniszterecserékről szóló hírek között is felbukkan egyikük neve.
A kormányfő múlt heti vezetői értekezlete óta először találkozott a szocialista párt érdekcsoportjainak egyikével, hétfőn a negyven év alatti szocialista politikusokat tömörítő Mozaik Klub tizenegy tagjával találkozott irodájában. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, a klub hivatalos képviselője a találkozó után azt mondta, csak általánosságokról konzultáltak a kormányfővel. Az Index viszont úgy tudja, hogy komoly ellenkezést váltott ki például a fiatal politikusokból Medgyessynek az a terve, hogy a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumot beolvasztják a kulturális tárcába. Ezzel kapcsolatban Oláh az Indexnek azt mondta, hogy egyelőre csak a kormányátalakítás alapelveiről esett szó, de hozzátette, hogy az átalakításig Medgyessy folyamatosan kapcsolatban marad a mozaikosokkal.

Medgyessy marad

Úgy tudjuk, hogy a találkozón a mozaikosok támogatásukról biztosították a párt más csoportosulásai által komolyan kritizált kormányfőt. "Medgyessy 2006-ig miniszterelnök marad" - jelentette ki Oláh, aki azt mondta, hogy "kalandorpolitikát" folyatnak azok, akik a sajtóban bírálják a kormányt, és arról beszélnek, hogy a kormánnyal szemben a pártot kell megerősíteni. A mozaikosok szerint a párt erősítése csak a kormányfő megerősítése mellett képzelhető el. "A pártelnök és a miniszterelnök társai egymásnak, és nem versenytársai" - tette hozzá Oláh.

Kivéve, aki már pozícióban van

A Mozaik Klub - amit fél éve hozott létre húsz szocialista politikus - nem először lép fel a szocialista párt meghatározó csoportosulásaként. Az alapítók szerint klubtag lehet minden negyven év alatti országgyűlési képviselő és megyei pártvezető, bár két negyven év alatti, erős pozícióval rendelkező képviselő már az elején kimaradt a kluból: Tóbiás József pártigazgató és Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő. Úgy tudjuk, hogy a velük kapcsolatban kialakult ellenszenv miatt nem hívták őket a társaságba.

Az öltönyhajtókájukon mozaikkockákat ábrázoló kitűzőt hordó pártfiatalok szerint eddig háttérbe szorították őket az idősebb pártvezetők, viszont a együtt fellépve nagyobb eredménnyel képviselhetik álláspontjukat a párt más csoportjaival, vezetőivel szemben.

Egy, a kormány és a párt ügyeit is jól ismerő tisztségviselő az Indexnek elmondta, a Mozaik Klub nem más, mint egyéni érdekek érvényesítésére létrehozott társaság. Forrásunk szerint a Mozaiknak nincs politikai programja, elképzelése, "ha beszélgetnek, akkor ott csak posztok hangzanak el".

Hozzáteszik a sajátjukat

Érdekes módon ezt a klub tagjai maguk sem cáfolják. Amikor összejönnek "egy-egy vacsora erejéig", többnyire arról folyik a diskurzus, "hogyan tudnának minél több posztot lenyúlni". Információink szerint Medgyessy hétfőn nem ígért újabb posztokat a mozaikosoknak, de a június 13-i választási vereség után az MSZP országos választmányának "kétgenerációs ugrásról" beszélt, ami éppen ennek a generációnak ígér esélyeket és pártkarriert.

Erre lehetőségük lesz a szocialista párt őszi tisztújító kongresszusán, amiről Nagy Nóra, a párt elnökségi tagja, parlamenti jegyző a HVG-nek nemrégiben annyit mondott, hogy nyitottak "Hiller és Gyurcsány elképzeléseire", de semmiképp sem garantálhatja, hogy - pusztán azért, mert életkoruk alapján közelebb állnak hozzájuk - csak és kizárólag őket támogatják. "Keményen zsűrizni fogjuk az egymással versenyző elképzeléseket, s ha hagyják, mi is hozzátesszük a sajátunkat" - mondta a hetilapnak. Oláh Lajos mindehhez hozzátette, hogy amíg senki sem vállalta, hogy hivatalosan bejelentse, indulni kíván az elnöki posztért, addig nem mondják meg, kit látnának szívesen a az elnöki székben.

Gyurcsány ellenségeket szerzett

Más forrásaink szerint ugyanakkor a Mozaik Klub kifejezetten szemben áll Gyurcsány Ferenc sportminiszterrel. Az MSZP-s fiataloknak - köztük több klubosnak - korábban többször meggyűlt a baja Gyurcsánnyal, aki minisztersége kezdetén "elzárta a csapokat", és egyértelművé tette, a fiatal szocialisták baráti alapon nem járhatnak be többé különböző támogatásokért a tárcához úgy, mint korábban. Az Index úgy tudja, hogy például a miniszter első találkozója a fiatalokkal kiabálásig fajult.

Megválasztották, kinevezték

A klub egyik oszlopos tagját, Újhelyi Istvánt nemrég maga mellé vette a miniszterelnök, és a kormányzaton belüli médiaügyek felelősévé tette. Gyurcsány Ferenc lebegtetett távozása pedig egy másik mozaikos, Mesterházy Attila színre lépésével jár, őt emlegetik ugyanis a sportminiszter utódjaként. Velük egy szövetségben van Arató Gergely is, akit a nyár elején az MSZP frakcióvezető-helyettesévé választottak. Két Mozaik-tag - Csige Tamás - és Mesterházy képviselő lett, őket az Európai Parlamentbe távozó szocialista országgyűlési képviselők helyére delegálta a szocialista választmány.

"Nincsenek aggályaim velük kapcsolatban" - nyilatkozta Kovács László az Indexnek. Elmondta, hogy a Mozaik Klub tagjainak nagy részét régóta ismeri, és a velük folytatott beszélgetésekben azt tapasztalta, hogy "elkötelezettek a szociáldemokrata értékek iránt és ezek megvalósításáért - akár a kormányban, akár a pártban - készek is cselekedni". Az MSZP elnöke nem tapasztalt arra utaló jeleket, hogy a csoport tagjai egymást minden körülmények között segítve, mások rovására, a párt érdekeit sértve kívánnák személyes ambícióikat érvényesíteni.