Piroska
-2 °C
5 °C

Kerekesszékkel hamburgerezni

2001.04.29. 12:59
Kerekesszékeikkel vonultak a Deák térre vasárnap délelőtt mozgássérültek, akik azt sérelmezik, hogy a középületek, éttermek nagy részébe nem tudnak bejutni. A McDonald's - ahova a tolókocsiba kényszerültek ugyancsak nem tudnak betérni - előtti szűk területen jókora tumultus alakult ki, ezzel is érzékeltetve a botorkáló járókelőknek, milyen lehet közlekedni egy mozgássérültnek. A megjelentek petíciót adtak át a gyorsétterem vezetőinek, és jelezték: a jövőben több ilyen demonstrációt szerveznek majd.
A kerekesszékeseket és a velük "szövetkező" újságírókat kerülgették a Deák téren
A történéseket értően magyarázó turisták és dühös, értetlenkedő budapestiek kerülgették vasárnap délelőtt a Deák terén a kerekesszékeseket és a velük "szövetkező" újságírókat, foósokat, tévéseket. Nagyon sokan nem voltak a McDonald's előtt, de ahhoz éppen elegen, hogy az akadálymentes közlekedésért küzdő mozgássérültek megértessék az épekkel: milyen az, amikor valaki folyton nehézségekbe ütközik.

Kevés helyre tudnak bejutni

A jelenlegi törvények már kötelezik az építtetőket arra, hogy az új épületeket úgy terveztessék, hogy azokba bejuthassanak, és ott közlekedhessenek a mozgássérültek. Ennek ellenére Budapesten mintegy 2-5 százalék lehet az olyan létesítmények aránya, ahová kerekesszékkel is akadálymentesen lehet mozogni és vannak olyan új beruházások is, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

A szervező Nagy Bendegúzról kiderült, személy szerint nem szereti a hamburgert
Ezért szervezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége (MEOSZ) vasárnapra demonstrációt a Deák téri gyorsétterem elé, idén már harmadik alkalommal. Mint Nagy Bendegúz, a megmozdulás egyik szervezője az Indexnek elmondta, azért éppen ide, mert nemzetközi láncról van szó, amelynek nyugat-európai éttermeiben minden feltétel adott a mozgáskorlátozottak kiszolgálására. A magyarországi McDonald's-okban azonban ez nincs, a kiszemelt étterembe például a küszöb miatt nem, vagy csak segítséggel tudnak bejutni a kerekesszékesek.

Rámpát a lépcsők mellé!

A mozgáskorlátozottak elsődleges célja az, hogy először a bejutás lehetőségét teremtsék meg számukra minél több létesítménybe. Néhányan kérdésünkre elmondták: az a legnagyobb baj, hogy legfontosabb elintéznivalóikhoz segítséget kell igénybe venniük, hiszen sem az önkormányzatokban, sem például a rendőrségéken, illetve egyéb hivatalos helyeken sincs a lépcsők mellett felhajtó rámpák. Azt viszont már érzékelik, hogy egyre többet foglalkoznak a kérdéssel, de ők többet szeretnének elérni.

Rövid várakozás után aztán "transzparenseikkel" a gyorsétterem bejárata elé vonultak kerekeszékeikkel a résztvevők. Tábláik persze nem a tüntetéseken megszokott neoluxos lepedőket idézték, hanem igényes rajzokat, karikatúrákat tartottak kezükben.

A főszervező nem szereti a hamburgert

Szeretnének minél több helyre bejutni
Nagy Bendegúz ekkor olvasta fel azt a petíciót, amelyet a McDonald's üzletvezetőjének adtak át. Szívesen betérnének ők is az étterembe, de a bejutás nehézsége miatt csak előtte tolonganak - figyelmeztetett a levél. Rámutatnak, hogy a nemzetközi lánc skandináviai, hollandiai tagjaiba társaik könnyen juthatnak be, ez az üzlet azonban még mindig nem akadálymentes. Segítségüket is felajánlják a tervezéshez, hogy megépülhessen egy behajtó rámpa.

Elhangzott az is, hogy céljaik érdekében rendszeres demonstrációkra készülnek és rövidesen akár a Parlament elé vonulhatnak. Nem akadálymentes ugyanis a közlekedés számukra az ország házában sem. A McDonald's előtti megmozdulás végére Nagy Bendegúzról kiderült, személy szerint nem szereti a hamburgert, de mint mondta, nem ez a lényeg, hanem, hogy minél több helyre juthassanak el a mozgáskorlátozottak problémák, segítség nélkül.