Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Lemondásra szólították fel Medgyessyt

2003.02.03. 20:51
Dr. Cseicsner Éva, az Egyes fontos tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottságok soros elnöke, törvényben biztosított jogkörének megfelelően tavaly december 3-án lemondásra szólította fel Medgyessy Péter miniszterelnököt. A határozat december 28-ai hatályba lépése óta a kormányfő a rendelkezésére álló 30 napon belül nem tett eleget a felszólításnak, így a bizottság határozatát a Magyar Közlönyben és az MTI által nyilvánosságra hozta.
Mint ismeretes Medgyessy Pétert 1997-ben egyszer már lemondásra szólította fel a testület, mert 1987 és 1990 között miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be, s titkos, úgynevezett "szakelosztós" információs jelentéseket kapott. Az átvilágító bizottság most is a korábbi tényállásra alapozta határozatát.

A határozat teljes szövege

Nem mond le

Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábban leszögezte: a kormányfő - amennyiben ismét megkapja - tudomásul veszi az átvilágító bírák határozatát, amelyet már 1997-ben pénzügyminiszterként is átvett, és aminek ismeretében a magyar választók miniszterelnöknek választották. Medgyessy 1997-ben az átvilágító bírák határozatára úgy reagált, hogy munkájához nem használta fel a belügyi jelentéseket.

Az új Országgyűlésbe egyébként a miniszterelnökön kívül több olyan képviselő is bekerült, akiket a bírák egyszer már lemondásra szólítottak fel, köztük Csehák Judit, jelenlegi egészségügyi minisztert, Gál Zoltánt és Horn Gyulát is. Arról egyelőre nincs információ, hogy Csehák, Gál és Horn megkapta-e már az átvilágító bírák határozatát.