Bernadett
-2 °C
4 °C

Medgyessy: 2006-ig nem lesz több személycsere

2003.05.05. 22:30
A kormányfő a közeljövőben leül Kóródi Máriával arról mihez volna kedve a jövőben, mert szüksége van rá a politikának és a koalíciónak. Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Este című műsorában úgy vélte: a távozó miniszterek jó munkát végeztek, de új fordulatszámra, más teljesítményre van szükség. Az MTI értesülései szerint legkésőbb a jövő hét végéig több államtitkári poszton is változások történhetnek.
Medgyessy Péter miniszterelnök a következő választásokig nem tervez újabb átalakítást a kormányban - derült ki a Magyar Televízió az Este című, hétfőn sugárzott műsorában. A kormányfő a műsorvezető azon kérdésére, miszerint tudja-e, hogy mikor lesz a következő kormányátalakítás ideje, úgy válaszolt: a választások után. Az interjúban elhangzott az is: a két kormánypárt frakciója támogatta a miniszterelnök azon javaslatát, hogy az ifjúsági tárca éléről távozó Jánosi Györgyöt válasszák meg a parlament oktatási bizottságának elnökévé.

Átbeszélik Kóródi hol folytassa

"Kóródi Máriával abban egyeztem meg, hogy néhány hét múlva le fogunk ülni és átbeszéljük, mihez van kedve, miben tud ő részt venni" - jegyezte meg a kormányfő a távozó környezetvédelmi miniszterre utalva, hozzátéve: az ő ismereteire, tapasztalatára, tisztességére szüksége van a politikának és a koalíciónak. A kormányátalakítás indokát firtató kérdésre úgy válaszolt: a stabilitás híve, ugyanakkor a tartós stabilitáshoz időnként igazítani, mozogni kell.

Az érdemi előrehaladás reményében

Szerint nem kell megvárni azokat a jeleket, amelyek miatt a kormányon változtatni kell. "Azt látom, hogy az érintett területeken valóban lehet érdemi előrehaladást felmutatn"i - tette hozzá Medgyessy Péter, megjegyezve: a gyermek a kormány szimbóluma, a környezetvédelem mindannyiunk létkérdése, és meg akarják őrizni a magyar nemzeti kultúra értékeit.

Úgy vélte, hogy mindehhez szükséges egy nagyon határozott, nagyon lendületes munka, "ezek azok, amelyek a váltásokat indokolták". "A volt miniszterek az első évet jól abszolválták" - jelentette ki, hozzáfűzve: más fordulatszámra, új teljesítményekre van szükség, de ez "nem értékeli le az előző egy esztendő munkáját".

Persányi nagyszerű döntés

Kérdésre válaszolva közölte: a koalíciós pártok és a kormánypárti frakciók "igazán jól fogadták" a lépést. "Egyeztettünk, megkaptam a támogatást és ez a dolog lényege" - tette hozzá. Medgyessy Péter jelezte, nem volt olyan érzése, hogy a változtatások ne lennének az MSZP vagy az SZDSZ ínyére. A kormányfő nagyszerű döntésnek tartja az SZDSZ javaslatát, hogy Persányi Miklós kerüljön a környezetvédelmi tárca élére. "Nagyon jó dolog, ha ilyen emberek kerülnek a kormányba" - fogalmazott. A műsorvezető felvetésére reagálva, Gyurcsány Ferenc eddigi miniszterelnöki főtanácsadóra és Persányi Miklósra utalva úgy vélte: az emberek szemében nagy érték, hogy a kormány tagjai közt civilek is vannak.

Változás néhány államtitkári poszton is?
Legkésőbb a jövő hét végéig több államtitkári poszton is változások történhetnek a hétfőn bejelentett kormányátalakítás mellett - értesült az MTI. Várhatóan más tárcához kerül majd Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium jelenlegi közigazgatási államtitkára. Egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy Kocsi László, a kulturális tárca politikai államtitkára - aki sajtóhírek szerint szintén távozhat a tárca vezetéséből - a jövőben is betöltheti-e jelenlegi posztját.

Korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben biztosnak látszik, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár és hivatala továbbra is a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt marad.