Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy szerint nem lesznek megszorítások

2002.09.06. 10:41
Konszenzusra igen, értelmetlen kompromisszumokra nincsen szükség a kormányoldal és az ellenzék között. Egyebek között erről beszélt a kormányfő a Magyar ATV Napkelte című műsorában.
Medgyessy Péter szerint olyan Magyarországra van szükség, amelyik Európában magyarként képes boldogulni; a miniszterelnök erről péntek reggel a Magyar ATV Napkelte című műsorában beszélt, leszögezve: az európai uniós tagság az ország számára előnyös, a csatlakozás kérdésében konszenzusra van szükség.

Választási lehetőségek

A kabinet munkájával kapcsolatban hangsúlyozta: az emberek a szavahihetősége alapján ítélik meg egy kormány működését. Arra a kérdésre, hogy kormánya milyen állapotban vette át az országot, Medgyessy Péter elmondta, az elmúlt négy évben lassult a gazdasági növekedés üteme. Jelezte, hogy ez a folyamat még akkor kezdődött, amikor az európai gazdaság fellendülőben volt. Mint mondta, a költségvetés vártnál nagyobb hiánya miatt két választási lehetőség állt a kormány előtt: vagy nem teljesítik ígéreteiket, vagy megtesznek bizonyos lépéseket még akkor is, ha ez a gazdaságban feszültségeket okozhat.

Nem lesz megszorítás

Megerősítette, nem lesz szükség megszorító intézkedésekre, mert növelik a gazdaság teljesítő képességét. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az első száz naphoz hasonló szociális intézkedések a következő hónapokban nem lesznek. A Széchenyi-tervvel kapcsolatosan a kormányfő úgy fogalmazott, annak egy része nem hozott eredményt, egy része viszont kedvező folyamatokat indított el, példaként a turizmus fejlodését említve. Megjegyezte: nem mindig az ellenkezőjét kell csinálni annak, amit az előző kabinet tett.

Vizsgálatok, kitüntetések

A miniszterelnök kitért arra is, hogy meg kell vizsgálni, törvényesek voltak-e azok a kifizetések, végkielégítések, amelyekről még az előző kormány döntött. Medgyessy Péter szerint a társadalmi béke nem választható el olyan kérdésektől, mint a pedagógusok megbecsülése, vagy az adók csökkentése. Ehhez kapcsolódva megjegyezte: "nem mi szerveztünk demonstrációt a televízió elé, nem mi vittük ki az embereket a hídra". Véleménye szerint a vitás kérdésekben ki lehet egyezni a kormányoldalnak és az ellenzéknek, de "nem olyan áron, hogy értelmetlen kompromisszumokat kötünk". Az augusztus 20-i kitüntetéseket firtató kérdésre válaszolva elmondta: mindenki arról beszél, melyik művész, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, "pedig nem érdemtelen emberek kaptak kitüntetést".