Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Medgyessy szerint nem lesznek megszorítások

2002.09.06. 10:41
Konszenzusra igen, értelmetlen kompromisszumokra nincsen szükség a kormányoldal és az ellenzék között. Egyebek között erről beszélt a kormányfő a Magyar ATV Napkelte című műsorában.
Medgyessy Péter szerint olyan Magyarországra van szükség, amelyik Európában magyarként képes boldogulni; a miniszterelnök erről péntek reggel a Magyar ATV Napkelte című műsorában beszélt, leszögezve: az európai uniós tagság az ország számára előnyös, a csatlakozás kérdésében konszenzusra van szükség.

Választási lehetőségek

A kabinet munkájával kapcsolatban hangsúlyozta: az emberek a szavahihetősége alapján ítélik meg egy kormány működését. Arra a kérdésre, hogy kormánya milyen állapotban vette át az országot, Medgyessy Péter elmondta, az elmúlt négy évben lassult a gazdasági növekedés üteme. Jelezte, hogy ez a folyamat még akkor kezdődött, amikor az európai gazdaság fellendülőben volt. Mint mondta, a költségvetés vártnál nagyobb hiánya miatt két választási lehetőség állt a kormány előtt: vagy nem teljesítik ígéreteiket, vagy megtesznek bizonyos lépéseket még akkor is, ha ez a gazdaságban feszültségeket okozhat.

Nem lesz megszorítás

Megerősítette, nem lesz szükség megszorító intézkedésekre, mert növelik a gazdaság teljesítő képességét. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az első száz naphoz hasonló szociális intézkedések a következő hónapokban nem lesznek. A Széchenyi-tervvel kapcsolatosan a kormányfő úgy fogalmazott, annak egy része nem hozott eredményt, egy része viszont kedvező folyamatokat indított el, példaként a turizmus fejlodését említve. Megjegyezte: nem mindig az ellenkezőjét kell csinálni annak, amit az előző kabinet tett.

Vizsgálatok, kitüntetések

A miniszterelnök kitért arra is, hogy meg kell vizsgálni, törvényesek voltak-e azok a kifizetések, végkielégítések, amelyekről még az előző kormány döntött. Medgyessy Péter szerint a társadalmi béke nem választható el olyan kérdésektől, mint a pedagógusok megbecsülése, vagy az adók csökkentése. Ehhez kapcsolódva megjegyezte: "nem mi szerveztünk demonstrációt a televízió elé, nem mi vittük ki az embereket a hídra". Véleménye szerint a vitás kérdésekben ki lehet egyezni a kormányoldalnak és az ellenzéknek, de "nem olyan áron, hogy értelmetlen kompromisszumokat kötünk". Az augusztus 20-i kitüntetéseket firtató kérdésre válaszolva elmondta: mindenki arról beszél, melyik művész, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, "pedig nem érdemtelen emberek kaptak kitüntetést".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!