Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

2004-ig nem lesz újabb osztogatás

2002.09.02. 14:21
Nem lesz a kormánynak újabb szociális intézkedési csomagja 2004 előtt, közölte az MSZP frakciójának évadnyitó ülésén a kormányfő jelezve, hogy addig fel kell töltődnie a gazdaságnak, ehhez azonban nem lesz szükség megszorításokra. Úgy vélte, az ország jobb ellenzéket érdemelne.
"Büszke vagyok az első száz napra" - kezdte beszédét a szocialista frakció évadnyitó ülésén Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormány teljesítette 100 napos vállalásait, sőt némileg túl is teljesítette azokat. Példaként említette, hogy nemcsak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapták a 19 ezer forintos egyszeri nyugdíj-kiegészítést, illetve az adócsökkentést, és az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők hatezer forinttal vastagabb borítékot vihetnek majd haza.

"Nem szabad elbizakodottnak lenni

"Az emberek bizalma erős - utalt a miniszterelnök a közvélemény-kutatási adatokra -, a kormány népszerűsége magas, még sincs okuk elbizakodottnak lenni." Úgy vélte, kormánya szavatartó, nagyobb hibát nem vétett első három hónapjában, ezért is növelhette támogatottságát félmillió olyan szavazóval, akik áprilisban nem az MSZP-t választották.

"Mi vagyunk a nyugodt erő"

"Mi a nyugodt erőt képviseljük" - utalt a kormányfő arra, hogy ez nem szabad, hogy csupán kampányjelszó legyen, eszerint is kell viselkedniük. "Befektetés a jövőbe" - jellemezte a közszférában végrehajtandó 50 százalékos béremelést Medgyessy, és emlékeztetett arra, hogy annak ellenére betartották ígérteket, hogy a kormányváltáskor kiderült, a népgazdaság helyzete rosszabb a vártnál. A kormányfő azt állította, hogy a száznapos program költsége az államháztartás hiányának csak kisebbik hányadát teszi ki.

Újabb szociális intézkedések csak 2004-ben

Európában nem szokás a választási vereséget követően jelentős kötelezettségeket vállalni, illetve menedzserszerződéseket kötni. "Szemérmetlen követelőzésnek" minősítette az ellenzék politizálását hangsúlyozva: "tetszettek volna megcsinálni négy éven át a most számonkérteket". A következő években javítani kell az államháztartás helyzetét, csökkenteni kell a hiányt, de ehhez nem lesz szükség megszorító intézkedésekre.

2004 előtt nem várhatók újabb szociális intézkedések, 2004 második felében viszont újabb juttatásokra lehet számítani. Medgyessy Péter kitért arra is, hogy a kormány programja négy évre szól, azt nem lehet száz nap alatt teljesíteni.

"Kellene egy jó ellenzék"

"Kellene egy jó ellenzék" - mondta Medgyessy, ő ugyanis nem ért egyet elődjével, aki azt mondta, hogy ellenzék nélkül is működik a parlamentarizmus. "Stabil, kiszámítható, konstruktív" - fogalmazta meg a kívánatos ellenzék három fő jellemzőjét. "Legyen az ellenzék olyan, mint a kormány" - tanácsolta, hozzátéve, hogy az ellenzéknek valós társadalmi problémákkal kellene foglalkoznia, nem olyan periférikus ügyekkel, mint hogy többet szerepelnének a tévében, vagy hogy saját tévére van szükségük.

"Az EU-csatlakozás új államalapítás"

A miniszterelnök új államalapításnak nevezte az EU-csatlakozást. A csatlakozási tárgyalások során nem fogják szem elől téveszteni a nemzeti érdekek képviseletét és különösen az agrárium kérdéskörét. Magyarország nemcsak a gazdasági, hanem a szociális és kulturális Európához is csatlakozni akar. Az európai uniós csatlakozást nem lehet pártérdekeknek alárendelni, mert aki ezt teszi, az "a nemzeti érdekkel szemben megy".

"Törvényes a Mécs-bizottság"

Beszédében kitért a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság munkájára. Szerinte a testület működése törvényes, ugyanakkor helytelenítette, ha olyanok neve is felmerül érintettként, akik valójában ártatlanok voltak. A miniszterelnök hangsúlyozta: a parlamentnek minél előbb el kell fogadnia az új átvilágítási törvényt, amelynek előkészítéséről szakemberek véleményét is kikéri.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!