Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy bízik a Fidesz bölcsességében

2002.10.17. 09:02
Medgyessy Péter miniszterelnök bízik abban, hogy a Fidesz végül megszavazza az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást, ugyanakkor úgy véli, ha ez nem következik be, elkerülhetetlenné válik az előre hozott választás. A kormányfő szerint az emberek többsége számára szimpatikus a március 15-i népszavazás.
A kormány nem hagyja magát zsarolni az alkotmánymódosítás ügyében és lehet olyan pont, amikor az előre hozott választás az egyetlen megoldás az EU-csatlakozás biztosítására - nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Fidesz megszavazza majd az alkotmánymódosítást.

"A többség számára szimpatikus a március 15-i időpont"

Medgyessy szerint egy népszavazási döntés által biztosított felhatalmazással a háta mögött tudja igazán felelősen aláírni előreláthatólag jövő áprilisban az EU-csatlakozási szerződést, ezért van szükség arra, hogy előtte tartsák a referendumot. A kormányfő úgy véli az emberek többsége számára szimpatikus elgondolás, hogy a népszavazást március 15-én rendezzék.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítási koncepciót még az előző kormány igazságügy-minisztere készítette el, így azzal mindenki tisztában volt. Elismerte, hogy a kormány által múlt héten elfogadott konkrét szövegjavaslat nem volt részleteiben ismert, de úgy vélte, Bárándy Péter igazságügy-miniszter elsősorban az alkotmánymódosítás koncepciójáról szeretett volna beszélgetni a parlamenti pártok képviselőivel e hét hétfőjén. - Erre úgy reagálni, hogy el sem mennek az egyeztetésre, ez azt a látszatot kelti, mintha nem akarnák a csatlakozást - mondta a miniszterelnök.

"Előnyösebb, ha a kormány és az önkormányzat színe hasonló"

A vasárnapi önkormányzati választások kapcsán Medgyessy Péter leszögezte: a kormány célja az, hogy a jelenleginél több pénz és normatív támogatás maradjon az önkormányzatoknál a központi büdzséből. Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-jelölt esetleges visszalépése kérdésében Medgyessy Péter közölte: nem az ő kompetenciája erről dönteni.

- Az önkormányzati választások tétje, hogy az emberek olyan vezetőket válasszanak az egész országban, akikben igazán megbíznak - tette hozzá Medgyessy Péter. A kormányfő maga akar garancia lenni arra, hogy a polgármesterek párthovatartozása szempontjából nem lesz megkülönböztetés az önkormányzatok támogatásában, és minden térség fejlődését elő kell segíteni. - Nem tagadom azonban, hogy a kölcsönös megértés szemszögéből előnyösebb, ha a kormány és az önkormányzat színe hasonló - fogalmazott Medgyessy Péter.

Prioritás lesz az egészségügy

A jövő évi költségvetés közelgő parlamenti vitája ügyében a miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügy, az oktatás, az EU-csatlakozás és a vidékfejlesztés jelentik az alapprioritásokat. - A következő év békés gazdasági év lesz, megszorítás nélkül, de egy ésszerű gazdálkodást figyelembe véve - fogalmazott Medgyessy Péter.

Megerősítette, hogy a kormány 60 milliárd forintot szán az agrárium konszolidációjának megoldására, és átvállalja az adósságok egy részét. Elmondta, hogy ebben a témában novemberben be lehet nyújtani a pályázati kérelmeket az egyéni, a családi és a társas vállalkozóknak is.