Piroska
3 °C
3 °C

Medgyessy bízik a Fidesz bölcsességében

2002.10.17. 09:02
Medgyessy Péter miniszterelnök bízik abban, hogy a Fidesz végül megszavazza az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást, ugyanakkor úgy véli, ha ez nem következik be, elkerülhetetlenné válik az előre hozott választás. A kormányfő szerint az emberek többsége számára szimpatikus a március 15-i népszavazás.
A kormány nem hagyja magát zsarolni az alkotmánymódosítás ügyében és lehet olyan pont, amikor az előre hozott választás az egyetlen megoldás az EU-csatlakozás biztosítására - nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Fidesz megszavazza majd az alkotmánymódosítást.

"A többség számára szimpatikus a március 15-i időpont"

Medgyessy szerint egy népszavazási döntés által biztosított felhatalmazással a háta mögött tudja igazán felelősen aláírni előreláthatólag jövő áprilisban az EU-csatlakozási szerződést, ezért van szükség arra, hogy előtte tartsák a referendumot. A kormányfő úgy véli az emberek többsége számára szimpatikus elgondolás, hogy a népszavazást március 15-én rendezzék.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítási koncepciót még az előző kormány igazságügy-minisztere készítette el, így azzal mindenki tisztában volt. Elismerte, hogy a kormány által múlt héten elfogadott konkrét szövegjavaslat nem volt részleteiben ismert, de úgy vélte, Bárándy Péter igazságügy-miniszter elsősorban az alkotmánymódosítás koncepciójáról szeretett volna beszélgetni a parlamenti pártok képviselőivel e hét hétfőjén. - Erre úgy reagálni, hogy el sem mennek az egyeztetésre, ez azt a látszatot kelti, mintha nem akarnák a csatlakozást - mondta a miniszterelnök.

"Előnyösebb, ha a kormány és az önkormányzat színe hasonló"

A vasárnapi önkormányzati választások kapcsán Medgyessy Péter leszögezte: a kormány célja az, hogy a jelenleginél több pénz és normatív támogatás maradjon az önkormányzatoknál a központi büdzséből. Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-jelölt esetleges visszalépése kérdésében Medgyessy Péter közölte: nem az ő kompetenciája erről dönteni.

- Az önkormányzati választások tétje, hogy az emberek olyan vezetőket válasszanak az egész országban, akikben igazán megbíznak - tette hozzá Medgyessy Péter. A kormányfő maga akar garancia lenni arra, hogy a polgármesterek párthovatartozása szempontjából nem lesz megkülönböztetés az önkormányzatok támogatásában, és minden térség fejlődését elő kell segíteni. - Nem tagadom azonban, hogy a kölcsönös megértés szemszögéből előnyösebb, ha a kormány és az önkormányzat színe hasonló - fogalmazott Medgyessy Péter.

Prioritás lesz az egészségügy

A jövő évi költségvetés közelgő parlamenti vitája ügyében a miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügy, az oktatás, az EU-csatlakozás és a vidékfejlesztés jelentik az alapprioritásokat. - A következő év békés gazdasági év lesz, megszorítás nélkül, de egy ésszerű gazdálkodást figyelembe véve - fogalmazott Medgyessy Péter.

Megerősítette, hogy a kormány 60 milliárd forintot szán az agrárium konszolidációjának megoldására, és átvállalja az adósságok egy részét. Elmondta, hogy ebben a témában novemberben be lehet nyújtani a pályázati kérelmeket az egyéni, a családi és a társas vállalkozóknak is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!