Árpád
-2 °C
4 °C

Medgyessy: Soha nem akarunk többet csomagot

2002.11.23. 13:45
A kormány támogatni fogja a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését - ígérte az MSZOSZ szombati kongresszusán Medgyessy Péter. A miniszterelnök felszólalásában biztosra vette, hogy az érdekegyeztetés keretein belül megegyezés születik majd a jövő évi keresetnövekedés mértékéről.
Medgyessy Péter szerint létrejöhet a megállapodás a jövő évi keresetemelés mértékéről az országos érdekegyeztetés keretei között. A miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szombati budapesti kongresszusán kifejtette, ennek során figyelembe kell venni a munkaadóknak a versenyképességre vonatkozó, illetve a szakszervezeteknek a magasabb keresetekről megfogalmazott igényeit egyaránt.

38 órás munkahét

A kormányzat több, a dolgozók helyzetét javító intézkedés elfogadásával is kész hozzájárulni a megegyezés sikeréhez - mondta Medgyessy Péter, példaként említve: támogatni fogják a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését, partnerek a társadalmi párbeszéd intézményrendszerének fejlesztésében, így az ágazati párbeszéd bizottságok létrehozásában, a finanszírozásban.

A kormányfő elmondta, hogy vállalják a munka törvénykönyve átfogó, hosszabb távú módosításának előkészítését, és azt is, hogy a társadalombiztosítás felügyeletébe bevonják a szakszervezeteket. Támogatást ígért Medgyessy Péter a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítására vonatkozó szakszervezeti igénnyel kapcsolatban is.

Soha többé nem kell csomag

A Bokros-csomagra utalva jelezte, annak ellenére, hogy véleménye szerint erre a csomagra szükség volt, úgy döntött, hogy kimondja: "soha nem akarunk többet csomagot". Mint hozzátette, ennek feltételei vannak: olyan körülményeket kell biztosítani, amelyekben a gazdaság hosszú távon is helyt tud állni. Konkrét ágazati kérdésekkel foglalkozva elmondta, megoldást keresnek a posta, illetve a Dunaferr problémáira. A Dunaferr ügyében december első kormányülésén felelős döntést hozunk - mondta Medgyessy Péter.

Elnézést

A kormányfő elnézést kért a jelenlévőktől azért, hogy az MSZOSZ képviselőit kihagyták az országos idősügyi tanácsból, ígérte, intézkedik, hogy a szakszervezeti szövetség is delegálhasson tagot ebbe a testületbe. Az európai uniós csatlakozásról szólva a miniszterelnök hangot adott meggyőződésének, miszerint Magyarország helyt tud majd állni a közösségi versenyben. Miért ne tudnánk helytállni? A magyarok képzett, leleményes emberek, többségük örül a kihívásnak, kihasználja az esélyt, amit a történelem nyújt számára - hangoztatta Medgyessy Péter.

Wicht Tamás az MSZOSZ új elnöke
Wittich Tamást, az eddigi megbízott vezetőt választotta elnökéül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szombaton Budapesten. Az MSZOSZ kétnapos kongresszusának második napján megtartott tisztújításon a 259 érvényes szavazat közül 255-öt Wittich Tamásra adtak le. Wittich 1996 óta a szövetség alelnöke, tavasztól Sándor László elnök lemondását követően megbízott elnökként vezette a konföderációt. A szövetség alelnöke Kordás László, a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség elnöke lett, aki a 262 érvényes szavazatból 133-at nyert el. Wittich Tamás a kongresszus szünetében megtartott sajtótájékoztatón elmondta: az MSZOSZ hatékonyan kíván fellépni azért, hogy a magyar munkavállalók széles köre nyertese legyen az uniós csatlakozásnak. Ehhez szociális fordulatra van szükség, illetve a bérek, nyugdíjak fokozatos felzárkóztatására. Az MSZOSZ ebben partnere kíván lenni a kormánynak. A szakszervezeti szövetség új társadalmi szerepre készül: képviseloi részt kívánnak venni az élethosszig tartó tanulás szervezésében, a munkaügyi ellenorzésben, a társadalombiztosítási alapok felügyeletében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?