Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Medgyessy: Soha nem akarunk többet csomagot

2002.11.23. 13:45
A kormány támogatni fogja a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését - ígérte az MSZOSZ szombati kongresszusán Medgyessy Péter. A miniszterelnök felszólalásában biztosra vette, hogy az érdekegyeztetés keretein belül megegyezés születik majd a jövő évi keresetnövekedés mértékéről.
Medgyessy Péter szerint létrejöhet a megállapodás a jövő évi keresetemelés mértékéről az országos érdekegyeztetés keretei között. A miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szombati budapesti kongresszusán kifejtette, ennek során figyelembe kell venni a munkaadóknak a versenyképességre vonatkozó, illetve a szakszervezeteknek a magasabb keresetekről megfogalmazott igényeit egyaránt.

38 órás munkahét

A kormányzat több, a dolgozók helyzetét javító intézkedés elfogadásával is kész hozzájárulni a megegyezés sikeréhez - mondta Medgyessy Péter, példaként említve: támogatni fogják a 38 órás munkahét fokozatos bevezetését, partnerek a társadalmi párbeszéd intézményrendszerének fejlesztésében, így az ágazati párbeszéd bizottságok létrehozásában, a finanszírozásban.

A kormányfő elmondta, hogy vállalják a munka törvénykönyve átfogó, hosszabb távú módosításának előkészítését, és azt is, hogy a társadalombiztosítás felügyeletébe bevonják a szakszervezeteket. Támogatást ígért Medgyessy Péter a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítására vonatkozó szakszervezeti igénnyel kapcsolatban is.

Soha többé nem kell csomag

A Bokros-csomagra utalva jelezte, annak ellenére, hogy véleménye szerint erre a csomagra szükség volt, úgy döntött, hogy kimondja: "soha nem akarunk többet csomagot". Mint hozzátette, ennek feltételei vannak: olyan körülményeket kell biztosítani, amelyekben a gazdaság hosszú távon is helyt tud állni. Konkrét ágazati kérdésekkel foglalkozva elmondta, megoldást keresnek a posta, illetve a Dunaferr problémáira. A Dunaferr ügyében december első kormányülésén felelős döntést hozunk - mondta Medgyessy Péter.

Elnézést

A kormányfő elnézést kért a jelenlévőktől azért, hogy az MSZOSZ képviselőit kihagyták az országos idősügyi tanácsból, ígérte, intézkedik, hogy a szakszervezeti szövetség is delegálhasson tagot ebbe a testületbe. Az európai uniós csatlakozásról szólva a miniszterelnök hangot adott meggyőződésének, miszerint Magyarország helyt tud majd állni a közösségi versenyben. Miért ne tudnánk helytállni? A magyarok képzett, leleményes emberek, többségük örül a kihívásnak, kihasználja az esélyt, amit a történelem nyújt számára - hangoztatta Medgyessy Péter.

Wicht Tamás az MSZOSZ új elnöke
Wittich Tamást, az eddigi megbízott vezetőt választotta elnökéül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szombaton Budapesten. Az MSZOSZ kétnapos kongresszusának második napján megtartott tisztújításon a 259 érvényes szavazat közül 255-öt Wittich Tamásra adtak le. Wittich 1996 óta a szövetség alelnöke, tavasztól Sándor László elnök lemondását követően megbízott elnökként vezette a konföderációt. A szövetség alelnöke Kordás László, a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség elnöke lett, aki a 262 érvényes szavazatból 133-at nyert el. Wittich Tamás a kongresszus szünetében megtartott sajtótájékoztatón elmondta: az MSZOSZ hatékonyan kíván fellépni azért, hogy a magyar munkavállalók széles köre nyertese legyen az uniós csatlakozásnak. Ehhez szociális fordulatra van szükség, illetve a bérek, nyugdíjak fokozatos felzárkóztatására. Az MSZOSZ ebben partnere kíván lenni a kormánynak. A szakszervezeti szövetség új társadalmi szerepre készül: képviseloi részt kívánnak venni az élethosszig tartó tanulás szervezésében, a munkaügyi ellenorzésben, a társadalombiztosítási alapok felügyeletében.