Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jótékony célra költik a kormánytagok fizetésemelését

2003.11.27. 20:48
Juhász Ferenc villavásárlási ügyéről és a 2004-es költségvetésről is nyilatkozott Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Rádiónak. A kormányfő elégedett László Csaba pénzügyminiszterrel, munkájára a jövőben is számít. Medgyessy jelezte, hogy bár még nem döntöttek róla, de a miniszterek valamilyen jótékony célra ajánlják fel 2004-ben esedékes fizetésemelésüket.
Medgyessy Péter miniszterelnök szerint a 2004-es költségvetéssel és az EU tagsággal új időszámítás kezdődik, amely a fejlesztésekről szól. A kormányfő csütörtökön este a Magyar Rádió Krónika című adásában kifejtette, hogy az emberek szemében a biztonság kiemelt fontosságú: "Ezért a jövő évi büdzsé a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését szolgálja, amihez elengedhetetlen az autópályák megépítése, beruházások megindulása."

A kiadáscsökkentésnek határai vannak

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jövőben támogatja az adók további mérséklését úgy, hogy az ne járjon a költségvetési bevételek jelentős csökkenésével, mert például az oktatásra és az egészségügyre nem kevesebbet, hanem többet kellene költeni. "Kész vagyok a kiadások csökkentésére is, de ennek határai vannak" - mondta.

László Csaba jól vizsgázott

Hozzátette, kiadja az adóreformmal kapcsolatos feladatot, és ami megvalósítható, azt mihamarabb be is vezetik. Úgy látja, hogy László Csaba pénzügyminiszter jól vizsgázott a 2004-es büdzsé összeállításakor, munkájára a jövőben is számít. "Szándékom az, hogy ez a kormány vigye végig az ügyeket, ebben a munkában a kormány minden tagjára számítok" - mondta.

Az önkormányzatok finanszírozásáról a miniszterelnök elismerte, hogy nem jut pénz mindenre, amire egyébként szükség lenne, de az ország teherbíró képességét figyelembe kell venni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok folyó kiadásai több mint hét százalékkal nőnek, és ötven százalékkal több jut fejlesztésekre.

Próbatétel a közintézményeknek a büdzsé

A közszféra béreiről leszögezte, hogy nincs lehetőség további jelentős emelésre. Egy hatszázalékos emelést azonban ebben a körben elfogadhatónak tart, és támogatja, hogy az intézmények bizonyos megtakarításokat béremelésre fordíthassanak. Elismerte, hogy a folyó gazdálkodás szempontjából próbatétel lesz az intézményeknak a 2004-es év.

A városi embereknek a metróberuházás kiemelt fontosságú, mondta a miniszterelnök kérdésre válaszolva. Amint meglesz a törvényi felhatalmazás erre, aláírja Demszky Gáborral a finanszírozási szerződést. Ez a napokban nem lehetséges, mert Putyin orosz elnök meghívására Oroszországba utazik.

Juhász megfelelő magyarázatot villaügyében

Juhász Ferenc villavásárlásával kapcsolatban leszögezte, a miniszter megfelelő magyarázatot adott az ingatlan vételárának forrására. Hozzátette, hogy a saját pénzével minden állampolgár szabadon rendelkezik, az állami forrásokkal azonban szigorúan el kell számolni.

Elmondta azt is, hogy bár a kabinet még nem döntött erről, a kormány tagjai jövő évi béremelésüket valamilyen az esélyegyenlőséget szolgáló célra fordítják majd. A miniszterelnök leszögezte, hogy a kiegyezés híve. Jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban olyan javaslatokat tesz majd, amelyek révén az országnak fontos dolgokban a politikai pártok egységes álláspontra juthatnak. "Szükséges, hogy nyíltan vállaljuk az emberek előtt, hogy bizonyos dolgokban egyformán gondolkodunk" - mondta Medgyessy Péter.