Mátyás
-6 °C
1 °C

Medgyessy: A forint jó pénz

2003.12.08. 00:26
Medgyessy Péter szerint forintválság nincs, a magyar gazdaság alapjai jók, exportképesen és versenyképesen működik ; ezek a tényezők határozzák meg a nemzeti valuta értékét. Az árfolyamesés és az ezzel összefüggő intézkedések részben egy spekulációs hullám, részben pedig az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikájának következményei. A miniszterelnök a Friderikusz - A szólás szabadsága című műsorban nyilatkozott vasárnap este.
Medgyessy Péter a forint elleni spekulációs áramlatokban és az előző kormány 2000 és 2002 között folytatott, az export helyett a belföldi piac élénkítésére koncentráló gazdaságpolitikájában látja a forint elmúlt hetekben bekövetkezett nyugtalanító árfolyam-ingadozásának okait.

Nem válság, csak kellemetlen és rossz

A miniszterelnök vasárnap este a Friderikusz - A szólás szabadsága című műsorban nyilatkozott a kialakult gazdasági helyzetről, amely több elemző szerint egy közelgő pénzügyi válság jeleit mutatja. Medgyessy úgy véli, hogy ez a jelenség nem válság, csak "egy kellemetlen és rossz dolog". A magyar gazdaság alapjai jók, szerkezete stabil, az elmúlt tizenöt változásainak köszönhetően technológiailag is korszerű, export- és versenyképes. Az utóbbi hónapokban pedig már látszik, hogy az elmúlt két-három év kedvezőtlen tendenciái megfordultak, a harmadik negyedévben gyorsult a növekedés, nőnek a beruházások, újra az élénkülés jeleit mutatja a gazdaság.

A miniszterelnök Friderikusz Sándor kérdésére kijelentette, hogy az árfolyam-ingadozás kellemetlen dolog, de nem válság. Így nem látta szükségét, hogy megszakítsa külföldi útját, és László Csaba pénzügyminisztert sem rendelte haza. Medgyessy beszélt arról, hogy szombaton magához kérette Járai Zsigmond MNB-elnököt és László Csaba pénzügyminisztert. Szerinte a két pénzügyi vezetőnek "nem kell szeretnie egymást, és nem kell, hogy barátok legyenek", de harmóniában kell dolgozniuk. László Csaba menesztése föl sem merült benne, hiszen a pénzügyminiszter kitűnő költségvetést készített, amely végre "nem nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takaró ér". A 3,8 százalékra tervezett államháztartási hiányt a kormány minden eszközzel tartani akarja.

A miniszterelnök úgy gondolja, hogy rövidesen kialakul egy reális, a magyar gazdaság erejét, jó állapotát tükröző forintárfolyam, és akár heteken-hónapokon belül sor kerülhet a nemrég példátlan mértékben megemelt jegybanki alapkamat csökkentésére. Ez a magas kamatszint hosszú távon rossz hatással van gazdaságra, visszafogja a beruházásokat, és 30-35 milliárdnyi többletköltséget ró a költségvetésre. Ez a többletköltség szigorú takarékossággal kigazdálkodható, a költségvetési törvények módosítása ehhez nem szükséges - mondta Medgyessy.

"Milyen gondolkodás ez?

Az ellenzék álláspontjáról, miszerint a jelenleg elfogadás alatt álló költségvetés megbukott, és új költségvetéssel kellene megnyugtatni a pénzpiacokat, azt mondta: az ellenzék szándékosan pánikhangulatot gerjeszt és a "minél rosszabb, annál jobb" elve alapján politizál, ami elfogadhatatlan. Rámutatott: a költségvetési vitában a Fidesz képviselői összesen 1600 milliárd forintnyi pluszkiadást javasoltak, "ezek után egy szigorúbb költségvetést akarnak, milyen gondolkodás ez?! " - tette fel a kérdést.

Medgyessy szólt arról is, hogy a dollár egy év alatt 21,1 százalékot gyengült az euróhoz képest, míg a forint csupán 4,5 százalékot, mégsem beszél senki az Egyesült Államok pénzügyi válságáról. Megítélése szerint az előző kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt több kedvezőtlen folyamat indult el, például a lakosság egyre inkább eladósodik. Ez hosszútávon nem jó az államnak és a lakosságnak sem, tehát ezt a folyamatot meg kell állítani. Észszerűbb, értelmesebb pénzügyi rendszer kell, amely nem ösztönzi ennyire a hitelfelvételt.

Végül a miniszterelnök azt tanácsolta a lakosságnak, hogy karácsonyra "vegyék meg, amit meg akarnak venni szeretteinknek", semmi ok sincs arra, hogy pénzüket eltegyék, vagy hogy euróra váltsák. A forint továbbra is jó pénz.