Hermina
15 °C
27 °C

Medgyessy: az államfő ne hálálkodjon a pártoknak

2004.03.06. 10:32
"Én elindultam és várom, hogy jöjjenek utánam" - mondja a Népszabadságnak adott interjújában Medgyessy Péter miniszterelnök A kormányfő baloldali-liberális értékelvűnek vallja magát, és leszögezi, hogy számára ezek az értékek előrébb valók, mint akár az ide tartozó politikai pártok hatalmi szempontjai.
"Már nincs mire, kire várnom: ha nem dinamizálom a baloldalt és a kormányt, más nem teszi meg helyettem" - vélekedett a kormányfő, aki szerint "ki kell szellőztetni a hazai politikai élet áporodott levegőjét, merni és tudni kell változni és változtatni".

A kormányfő nyilatkozatában értelmezte azt az indítványát, amely a köztársasági elnök közvetlen választására vonatkozik. Azt mondta: erre azért lenne szükség, hogy az államfő ne kényszerüljön hálára az őt megválasztó pártoknak. Véleménye szerint a megosztott pártoktól nem várható el, hogy olyan köztársasági elnököt válasszanak, aki valóban szimbolizálhatná a köztársasági eszmét.

Medgyessy Péter bizonyos abban, hogy az egymással versengő pártoknak, mivel hazánk uniós csatlakozása történelmi fordulópont, együtt kell működniük hosszú távú kérdésekben.

Bizonyos "nem"-ek

Az értelmes párbeszédet minden eszközzel elő kell segíteni. Vállalja, hogy erre bizonyos értelemben rákényszerítette az ellenzék vezetőjét is. Miként mondta, olyan közhangulatot szeretne kialakítani, amelyben nem lehet bizonyos kérdésekre "nemet" mondani. A kormányfő ezek közé sorolja azt, hogy a hozzáférhető uniós pénzeknek minden egyes forintját megszerezzük. Eltökélt abban, hogy az ehhez szükséges közigazgatási-intézményi hálózatot kialakíttassa. Ha kell, még úgy is, hogy az önkormányzatok kistérségbe szerveződését pénzügyi eszközökkel kényszeríti ki.

A kormányfő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az uniós csatlakozás után az embereken eluralkodhat egyfajta kiábrándultság.