Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem végeztetné ki a Munkáspárt az ötvenhatosokat

2006.10.09. 15:20
Átértékeli a Munkáspárt Kádár János szerepét, és nem ítélnék halálra az ötven évvel ezelőtti "ellenforradalom" résztvevőit, mondta Thürmer Gyula. 1956 szerinte népi elégedetlenségből csapott át ellenforradalomba, amelynek megünneplésére kár ötmilliárd forintot fordítani.

85 éves a kínai kommunista párt - hirdette az úttörőcsapatok faliújságaihoz hasonló folyosói dekoráció a Baross utcai székházban, az előtt a terem előtt, ahol sajtótájékoztatót tartott Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke. Maga a sajtótájékoztató nem Kínáról szólt, hanem Magyarországról, 1956-ról.

Népi elégedetlenség csapott át ellenforradalomba

A pártelnök szerint "nagy jelentőségű esemény" volt 1956. Népi elégedetlenségként kezdődtek az események, amelyekben később a szocialista társadalmi rend megváltoztatására törtek. Ezért a Munkáspárt szerint ellenforradalom volt 1956-ban, mert a haladó rendszert 1945-ös állapotokba akarták visszavetni.

Az ötvenes években Thürmer szerint megsértették a demokráciát, és az életszínvonal is csökkent, de ettől még folyt az ország újjáépítése és az iparosítás is. Szerinte jogos volt ezért a népi elégedetlenség de a tulajdonviszonyok megváltoztatása, a gyárak és a föld visszaadása magántulajdonba már az ellenforradalmat jelezte.

Nem kéne 56-ot ünnepelni

Thürmer szerint éppen ezért nem kéne közpénzt, ötmilliárd forintot fordítani 1956 ünneplésére. Olyasmit - például március 15-ét - kell ünnepelni, amiben van közmegegyezés, de '56 megítélésében nincsen megközelítőleg egységes vélemény sem - mondta a pártelnök.

Az Index kérdésére, hogy 1848. március 15-ét miért nevezi forradalomnak, hiszen akkor a jobbágyfelszabadítás a magántulajdon megjelenését segítette, Thürmer elmondta: akkor egy kevésbé haladó, feudális társadalom alakult át egy korszerűbb kapitalista rendszerré. 1956-ban azért volt ellenforradalom, mert az 1945-ös állapotokat akarták visszaállítani.

Átértékelték Kádárt

A Munkáspárt elnöke beszámolt arról is, hogy pártja némileg átértékelte Kádár János szerepét is. Alapvetően jónak ítélték meg a politikus tevékenységét, de helytelenítik a politikai bűnök miatti halálbüntetések kiszabását "1956-57-ben és később".

Thürmer hozzátette: 1956 után "Magyarországon egy fennálló rend törvényei alapján hoztak ítéleteket", és egyébként minden állam megvédi magát. Nem véletlen, hogy most, 2006-ban az igazságügyi és rendészeti miniszter a tévészékház ostroma után vetette fel a gyülekezési törvény szabályozásának megváltoztatását - magyarázta Thürmer.

Több már a szén és az érc

A sajtótájékoztatón kiosztották a Munkáspárt állásfoglalását az 1956-os eseményekről is. Ebben többek között olvasható az is: "1956 előtt sok mindent sikerült megtenni, sok mindent nem. A költő szavaival élve: adtunk 'már ruhát a mezítelennek, több már a szén és az érc'. De az is igaz, hogy az 50-es években 'sok volt a szenny és buta beszéd', s a megengedhetőnél több volt a buta tett is".

Az Index kérdésére Thürmer Gyula elmondta azt is, hogy Nagy Imre - az 1956-os miniszterelnök - a Szovjetunió Kommunista Pártjától 1989-ben kapott dokumentumok szerint a szovjet belügyi népbiztosság ügynöke volt a 20-as, 30-as években.

Nagy Imre írt jelentéseket több személyről is, így többek között Karikás Frigyesről, egy Magyarországon tevékenykedő, majd a Szovjetunióba emigrált kommunistáról is. Karikást később kivégezték a Szovjetunióban. Arról, hogy Nagy Imre jelentései és Karikás halála között van-e összefüggés, Thürmer nem nyilatkozott.

Minden párt 56-ot tekinti igazolásnak

A Munkáspárt 1956-os állásfoglalása végén az is olvasható: "Az 1956-hoz viszony választóvízzé vált. Miért? Azért, mert a rendszerváltók ugyanazt a célt követték 1989-90-ben is, mint elődeik 1956-ban. A szocializmust akarták megdönteni, és a kapitalizmust bevezetni. A módszerek változtak, a lényeg maradt.

A rendszerváltásban részt vett minden párt 1956-ot tekinti mai tevékenysége történelmi előzményének és igazolásának. Az MDF, a Fidesz, a MIÉP az ellenforradalom nyilvánvalóan tőkés erőivel rokonszenveznek. Az MSZP Nagy Imrében találta meg szellemi elődét. Az SZDSZ elvont liberális nézeteit erőlteti a múltra is, a jelene is."