Auguszta
-7 °C
0 °C

Medgyessy nyilvános ülésen beszélhet

2002.07.31. 18:10
Felmentést kapott a titoktartási kötelezettség alól Medgyessy Péter miniszterelnök, így csütörtökön nyilvános ülésen beszélhet a múltját firtató bizottság előtt. A titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár ugyanakkor azt kéri a bizottság elnökétől, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi főigazgatója jelen lehessen a bizottság ülésén arra az esetre, ha ott a szolgálatok jelenlegi működését veszélyeztető kérdések merülnének fel.
Megkapta a kormányfő a titoktartási felmentést a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkártól, így elhárult az akadálya annak, hogy Medgyessy Péter nyílt ülésen számoljon be titkosszolgálati múltjáról az ezt vizsgáló parlamenti bizottság csütörtöki ülésén. Ezt Gál J. Zoltán kormányszóvivő nyilatkozta az MTI-nek szerdán.

Zárt ülésre semmi ok

A testület MDF-es elnökéhez intézett levélből idézve elmondta: "A miniszterelnök valamennyi, a vizsgálóbizottság vizsgálatának tárgyához kapcsolódó titokkörre vonatkozóan megkapta a mentesítést, és az államtitkár hozzájárult a titokkörbe tartozó adatok nyilvánosságra hozatalához is." A miniszterelnöknek nincs titkolnivalója, semmi indok nincs arra - tette hozzá Gál J. Zoltán -, hogy bárkinek a fejében megforduljon a zárt ülés elrendelésének gondolata.

Az NBH főigazgatóját elküldenék a bizottsághoz

A kormányszóvivő közölte: az államtitkár azt kéri a bizottság elnökétől, tegye lehetővé, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi főigazgatója jelen lehessen a bizottság ülésén arra az esetre, ha ott a szolgálatok jelenlegi működését veszélyeztető kérdések merülnének fel.

A kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság csütörtökön Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatásával folytatja munkáját. Az MDF kezdeményezésére alakult nyolctagú, paritásos bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig, de legfeljebb 2002. augusztus 15-ig tart. Az érdemi munkát hosszas vitákat követően megkezdő bizottság ülésein eddig meghallgatott volt belügyminiszterek azt közölték, hogy miniszterségük idején nem volt tudomásuk Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról. A bizottság több korábbi nemzetbiztonsági vezetőt is meghallgatott zárt ajtók mögött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!