Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy: nem volt zsarolás, nem volt kényszer

2002.08.01. 11:30
Nyilvános ülésen számolt be beszervezésének történetéről és titkosszolgálati tevékenységéről Medgyessy Péter a múltját vizsgáló parlamenti bizottság előtt. A kormányfő elmondta, soha nem kapott külön juttatást szt tisztként, mert választhatott, hogy melyik szervtől kapja a fizetését, és a PM-es borítékja volt a vastagabb.
Medgyessy Péter csütörtökön a múltját vizsgáló bizottság nyilvános ülésén felidézte: 1978 első hónapjaiban a pénzügyminiszter hivatta, és közölte vele, hogy találkoznia kell egy nemzetbiztonsági tiszttel, ekkor még nem tudta, mi okból. Ebben az időben a nemzetközi főosztályt vezette a pénzügyi tárcánál. A személyes találkozón a titkosszolgálati tiszt közölte vele, azért kellenne szt tiszti munkát vállalnia, mert a főosztályon számos olyan titok van, amelyeket védeni kell, meg kell előzni, hogy külföldi partnerek ezekhez a titkokhoz hozzájussanak.

"Választási lehetőségem volt"

Ekkoriban több nemzetközi tárgyalás zajlott az adósságcseréről, illetve nemzetközi hitelfelvételek ügyében, ahol fontos volt, hogy a magyar pozíciók ne legyenek teljes részletességgel ismertek. Medgyessynek azt mondták, a tőle várt tevékenység intellektuális, elemző munka. Értékelni kell az ország helyzetét, különös tekintettel a nemzetbiztonsági kockázatokra. A megbeszélés után a kormányfő időt kért, hogy eldönthesse, vállalja-e a feladatot. Medgyessy kijelentette: "Nem volt kényszer, nem volt zsarolás, választási lehetőségem volt."

Nem járt előnyökkel az szt tiszti állás

Karóra, a jutalom
A Magyar Nemzet szerdai számában megjelent tartalékos állományba helyező parancs szerint a miniszterelnök jó munkájáért 10.000 forintos tárgyjutalomban részesült. A jutalmazás tényét Medgyessy Péter is elismerte meghallgatásán. Az Index információi szerint a titkos tiszti munkáért az eredeti tervek szerint egy festmény járt volna. Ezt azonban megváltoztatták, és a kép helyett egy nagy értékű, szovjet gyártmányú karórával lepték meg négy éves ténykedése elismeréséül.
Simincskó István, volt titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár arról érdeklődött: karrier, anyagi érdek vagy a rendszer fenntartása motiválta-e. Medgyessy elmondta, hogy 1966-tól dolgozott a PM-ben, több lépcsőn át eljutott a főosztályvezetői posztig, amikor még semmilyen köze nem volt a titkosszolgálatokhoz. Titkos tiszti megbizatása azonban soha nem jelentett előnyt karrierje szempontjából. Ami akkori jövedelmi viszonyait illeti: nem két helyről kapott fizetést, hanem választhatott, hogy a szerényebb BM-fizetést, vagy a PM-es javadalmazást választja. Az utóbbi akkoriban 8400 forint volt havonta, Medgyessy Péter emellett döntött.

Medgyessy három tisztnek jelentett

Három tiszttel tartotta a kapcsolatot, általában szóban jelentett nekik, az ő kilétüket nem kívánta nyilvánosságra hozni, de a neveket egy papíron átadta Balogh László bizottsági elnöknek. A kormányfő beszámolt arról, hogy évente összegző elemzéseket kellett készítenie a nemzetgazdaság helyzetéről és az ebből következő nemzetbiztonsági kockázatokról, valamint javaslatokat tett az ezzel kapcsolatos és szükségesnek tartott politikai lépésekről.

A kollégák megfigyelése nem volt feladat

Hangsúlyozta, hogy a kollégáiról nem írt jelentéseket, mert ez nem tartozott a feladatai közé, és ismételten kijelentette, hogy a Magyar Nemzet által közölt második dokumentum hamisítvány.

A dél-koreai kapcsolat Demjánnal

Kitért arra is, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) 1982-ben történt csatlakozással feladata befejeződött, ezzel ennek a tevékenységnek elveszett a szakmai érdekessége is. Hozzátette: miniszter-helyettesként összeférhetetlenségi okok miatt sem maradhatott szigorúan titkos tiszti állományban. A miniszterelnök egykori titkos feladatai között említette azt is, hogy Demján Sándorral együtt a szovjet politikával szemben gazdasági tárgyalásnak álcázott kapcsolatépítő látogatást tett Dél-koreában. Medgyessy Péter egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva beszámolt arról, hogy a Pénzügyminisztériumban végzett munkájáért 1982-ben megkapta a Munka érdemrend arany fokozatát. A kitüntetést az egykori miniszterelnökkel, Antall Józseffel egyszerre vehetette át április 4-én.

Az MDF kezdeményezésére alakult nyolctagú, paritásos bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig, de legfeljebb 2002. augusztus 15-ig tart. Az érdemi munkát hosszas vitákat követően megkezdő bizottság ülésein eddig meghallgatott volt belügyminiszterek azt közölték, hogy miniszterségük idején nem volt tudomásuk Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról.

A bizottság több korábbi nemzetbiztonsági vezetőt is meghallgatott zárt ajtók mögött. Az általuk közölteket azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Balogh László, a testület MDF-es elnöke ugyan kezdeményezte, hogy valamennyi meghallgatási jegyzőkönyvet hozzák nyilvánosságra, kikozmetikázva a dokumentumokból az államtitkokat, de a javaslatot egyelőre nem szavazta meg a bizottság.