Viola
-5 °C
-2 °C

A szocialisták már 2001 nyarán tudtak a miniszterelnök múltjáról

2002.07.25. 13:19
Két és fél órán át részletkérdéseken vitatkoztak a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság tagjai. A testület 10 órakor ült össze, de az érdemi munkát nem tudták megkezdeni, mert a III-as főcsoportfőnökség meghallgatásra váró egykori vezetői nem kapták meg a titoktartás alóli felmentést. Gál Zoltán egykori belügyminiszter közölte a bizottsággal, hogy az MSZP vezetősége a párt tavaly nyári választmányi ülése óta tud Medgyessy múltjáról.
A bizottság elnöke, az MDF-es Balogh László az ülés elején kapta kézhez a Miniszterelnöki Hivatalt vezető levelét, amelyben Kiss Elemér mint titokgazda felmentette a meghallgatásra behívott volt titkosszolgálatokat felügyelő minisztereket és belügymnisztereket a titoktartási kötelezettség alól.

Hárman hiányoztak

A beidézettek - szám szerint heten - megjelentek a bizottság előtt, az ülés azonban mégsem kezdődhetett el, mert csak négy személynek érkezett meg a felmentése. Vita alakult ki Katona Béla, a Horn-kormány egykori titokminisztere és Balogh László bizottsági elnök között a volt miniszter titoktartás alóli felmentéséről, amelyről a testület elnöke azt állította, hogy nem kapta meg. Mint később kiderült, a kérdéses dokumentum órákig a MeH borítékjában lapult, mert felnyitáskor csak Füzessy Tibor és Gálszécsy András egykori titokminiszterek felmentését találta meg a bizottság vezetése.

A bizottság tagjai hosszas vitát folytattak arról is, hogy zárt vagy nyílt ülésen tárgyaljanak-e. A házszabály szerint minden államtitkot érintő ügyben zárt ajtók mögött kell tárgyalni.

Az elnök nyílt ülést akart, de zártat rendelt el

Balogh László azt hangoztatta, hogy nem érti, miért kell védeni "a kemény kommunista diktatúra" titkait. Hozzátette azonban, nem tehet mást, minthogy elfogadja a titokgazda zárt ülésre vonatkozó utasítását.

Vita alakult ki arról is, hogy az elnök jó helyre küldte-e a mentesítési kérelmet. Toller László szerint Balogh hibája miatt nem kaptak meg három volt titkosszolgálati vezetőre vonatkozó dokumentumot, mert az elnök nem a valódi titokgazdánál - a nemzetbiztonságánál -, hanem a Belügyminisztériumban kért segítséget a bizottsági munkához.

Délután elrendelték a zárt ülést, és meghallgatták Katona Bélát. A volt titokminiszter azt mondta, hogy az ő "ideje alatt nem foglalkoztak ilyen ügyekkel", ezért Medgyessy Péter múltjával kapcsolatban semmilyen érdemi információt nem tud nyilvánosságra hozni.

A választmány már tavaly nyáron tudta

Gál Zoltán egykori megbízott belügyminiszter meghallgatásán elmondta, hogy Medgyessy Péter először 2001 nyarán ismertette az MSZP választmányával múltjának kérdéses részleteit. Gál kijelentéséhez Csiha Judit, a bizottság MSZP-s tagja hozzátette, hogy Medgyessy miniszterelnöki jelölésének idején már megjelentek utalások Medgyessy titkosszolgálati múltjára a sajtóban. Csiha elmondta, hogy a választmány egyik tagjának kérdésére Medgyessy annyit mondott a választmány előtt, hogy nem volt ügynök, és az ország érdekében cselekedett. Gál a bizottság 9 alapkérdéséra annyit válaszolt, hogy azokra vonatkozóan semmilyen érdemleges információval nem rendelkezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!