Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az MSZP botrányos végjátékra számít a Medgyessy-bizottságban

2002.08.15. 12:19
A mai nappal az MSZP lezártnak tekinti a Medgyessy-ügyet - jelentette be Toller László, a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság alelnöke. A szocialisták szerint a testület elvégezte feladatát, és válaszolt mind a kilenc, a parlament által meghatározott kérdésre. A kormányoldal azonban úgy véli, hogy az ellenzék nem érdekelt a bizottság zárójelentésének elfogadásában, ezért az éjfélkor lejáró mandátumig még botrányos jelenetek várhatók.
A vizsgálóbizottság a dokumentumok és a meghallgatások révén teljes körűen feltárta a miniszterelnök titkosszolgálati tevékenységét, és az országgyűlési határozatban kijelölt kérdések mindegyikére részletes választ adott - áll a bizottság három MSZP-s és egy SZDSZ-es tagjai által támogatott jelentéstervezetében.

Kémelhárítási predesztináció

A bizottság mandátumának lejárta előtt fél nappal tartott sajtótájékoztatón Toller László kijelentette: az elmúlt egy hónap munkája során bebizonyosodott, hogy Medgyessy Péter tényszerűen számolt be szt tiszti múltjáról, és tevékenységével kapcsolatban egyetlen cáfoló dokumentum vagy vallomás sem került elő.

A szocialisták szerint az ellenzék által perdöntő tanúként kezelt egykori operatív tisztnek, V. Nagy Árpádnak semmilyen konkrét ismerete sem volt a kormányfő ügyét illetően, sőt, miután már 1975-ben nyugállományba vonult, a vizsgálat korszakról sem voltak használható információi. Toller ezért bizonyítva látja, hogy Medgyessy kizárólag olyan tevékenységet folytatott, amely a mostani kémelhárítás "ikertestvére". Wiener György szerint Medgyessynek olyan speciális szakmai ismeretei voltak, amelyek kifejezetten "predesztinálták" a titokvédelmi tevékenységre.

Hihetetlen és megdöbbentő

"A hihetetlen és a megdöbbentő szavak a legjellemzőbbek a bizottság vezetőjének munkamódszerére" - állította Vadai Ágnes, a bizottság szocialista tagja. Vadai szerint ez leginkább Balogh Lászlónak, a bizottság MDF-es elnökének a Medgyessy-üggyel kapcsolatos elfogultságának köszönhető. A képviselő kifogásolta, hogy Balogh a bizottság mandátumának közelgő lejárta előtt is sorozatosan a televíziós szerepléseket részesítette előnyben a közös, mindkét oldal számára elfogadható jelentés elkészítése helyett.

Vadai szerint az ellenzék nem érdekelt a munka lezárásban, különösen azért nem, mert a Medgyessy-bizottság "nem talált semmit, viszont a másik elég sokat". Mint emlékezetes, Balogh László szerdán tette közzé saját tervezetét, amelyben megkérdőjelezi a kormányfő szavahihetőségét, és morálisan elítélendőnek tartja tevékenységét. A szocialisták szerint ezért kicsi az esély arra, hogy a paritásos bizottság kompormisszumos jelentést fog elfogadni. Leszögezték viszont, hogy saját anyagukból hajlandók kihagyni minden olyan megállapítást, amelyről az ellenzék bebizonyítja, hogy nem felel meg a valóságnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!