Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ismerje meg Medgyessy Péter múltját Ön!

2002.08.07. 14:45
Feloldotta a Medgyessy Péter állambiztonsági múltjával kapcsolatban keletkezett dokumentumok titkosságát a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára. Medgyessy Péter III/II-es állományba vételét elsősorban az indokolta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok megfelelően ellenőrizni tudják a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokban jelentkező külső, ellenséges tevékenységet - derül ki a dokumentumokból.
A Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság MDF-es elnökének kérése alapján feloldották a kormányfő tevékenységével kapcsolatban keletkezett iratok titkosságát. A dokumentumok között szerepel Medgyessy Péter saját kezűleg írt önéletrajza, illetve az a környezettanulmány is, amelyet megbízása előtt készítettek alkalmasságáról: ebből kiderül, hogy Medgyessy értelmiségi családból származik és polgári neveltetésben részesült, ám szülei lehetőséget teremtettek arra, hogy megismerje a szocializmus eszményeit és "saját belátására bízták, hogy a továbbiakban melyik úton halad".

Ragaszkodik a realitásokhoz

A részletes környezettanulmány kitér arra is, hogy a megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint Medgyessy Péter kiegyensúlyozott, káros szenvedélyektől mentes. "Életszemlélete komoly, ragaszkodik a realitásokhoz".

Jelentős segítség D-209-től

D-209-es elvtárs kinevezését követően aktív és eredményes állambiztonsági munkát végzett. Elsajátította az alapvető ismereteket, majd megkezdtük részletes szakmai kiképzését - áll az egyik, 1982 októberében keletkezett jelentésben. Mint az a dokumentumban olvasható: Medgyessy Péter "jelentős segítséget nyújtott az IMF- és a Világbank-delegáció tárgyalásai során titkos úton megszerzett dokumentumok pénzügyi és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, értékelésében".

Egy 1979. július 17-én született jellemzés szerint Medgyessy Péter "politikailag és szakmailag is magasan képzett, pártunk politikáját magáénak vallja, annak végrehajtásában aktívan részt vesz." Fedőmunkáját nagy hozzáértéssel és aktivitással végzi, a napi pénzügyi közgazdasági munkája mellett jelentős pénzügykutatási, a pénzügyi irányítás korszerűsítése érdekében elméleti tevékenységet folytat - olvasható a jellemzésben, amelyben hozzáteszik, hogy a dokumentum keletkezéséig adott jelentései állambiztonsági szempontból megalapozottak és pontosak voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?