Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Martonyi a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület új elnöke

2002.07.06. 18:57
Martonyi János volt külügyminisztert választotta elnökévé a Magyar Polgári Együttmuködés Egyesület szombaton Budapesten megtartott közgyűlésén. Granasztói György, eddigi elnök és az elnökség lemondott, mert mandátumuk lejárt.
Az egyesület, alapszabálya szerint kétévente tartanak tisztújító közgyűlést. Martonyi János - aki az 1996-ban megalakult egyesületben Mádl Ferenc és Granasztói György után a harmadik elnök - megválasztását követő programadó beszédében kitért arra, hogy "valami baj van az életünkkel, ha nem is válságban van az ország, morális zavarban van, az abszurdhoz közelít az élet."

- A polgári oldal hátrányt szenvedett a választásokon, ugyanakkor soha nem volt ilyen erős, egységes, az önszerveződése soha nem ért el ilyen eredményeket, mint ma - fogalmazott, hozzátéve: az egyesület legfontosabb feladata, hogy ebben az önszervezodési folyamatban részt vegyen, annak lendítő ereje legyen.

Martonyi János az összefogás szükségességét hangsúlyozva azt mondta: nyitottnak kell lennünk és lehetőséget kell adni arra, hogy az összefogás létrejöjjön, erősödjön. Szavai szerint "szükség van párbeszédre, de a megbélyegzőkkel, a rágalmazókkal nem tudunk pártbeszédet folytatni".

- Szembe fogunk szállni a rossz elképzelésekkel, mert tudjuk, van ehhez szellemi, erkölcsi eronk - jelentette ki. A közgyulést követo sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a polgári körökkel az egyesületnek a leheto legszorosabb kapcsolatot kell ápolnia. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyesület - amely bejegyezett szervezet, és amelynek alapszabálya van - nem azonos a szervezodo polgári körökkel, és más szerepet tölt be.

Ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a csütörtöki budapesti eseményekkel összefüggésben az egyesület nem adott ki állásfoglalást. Martonyi János saját véleménye megegyezik a köztársasági elnök nyilatkozatával. Mint megírtuk, Mádl Ferenc szerint a demonstráció törvényellenes volt.

Megjegyezte: akik 1990 őszén olyan lelkesen üdvözölték a taxisblokádot, most nagy meggyőző erővel hangoztatják, hogy a jogszabályokat be kell tartani. Martonyi János hangsúlyozta: mindig azon az állásponton volt és most is azon van, hogy a jogszabályokat be kell tartani, ugyanezt mondta 1990 októberében is a taxis blokád idején, és ugyanezt mondja most is. Hozzátette, hogy amikor a törvényességen sérelem esik, akkor mindig a törvényesség oldalára fog állni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!