Márk
13 °C
28 °C

Medgyessy nem hagyja elrontani örömünket

2003.04.13. 17:34
A miniszterelnök több ezer mákosguba szétosztása előtt a Felvonulási téren közölte: nem hagyja, hogy elrontsák az ország örömét - utalva azokra a vélekedésekre, miszerint alacsony volt a népszavazáson a részvétel. Felvetette: ha egy futball-világbajnokságon a magyar csapat győz, érdekes-e az, hogy 1:0-ra vagy 4:0-ra nyert.
Nem hagyom elrontani a magyar nép örömét a győzelem felett azzal, hogy azt mondják, nem elegen mentek el szavazni a szombati, EU-csatlakozásról szóló népszavazáson - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Felvonulási téren rendezett ünnepségen, ahol több ezer adag mákosgubát osztottak ki. Felvetette: ha egy futball-világbajnokságon a magyar csapat győz, érdekes-e az, hogy 1:0-ra vagy 4:0-ra nyert.

Bölcs nemzet

Ez a nemzet bölcs nemzet, döntött, tudta, hogyan döntsön, és akik elmentek szavazni, azoknak 84 százaléka, elsöprő többsége igent mondott a csatlakozásra. Köszönjük - fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy a népszavazáson született döntés a gyermekekről, a fiatalokról szólt, akiknek a szabadsága határtalanná válik, s lehetőséget, esélyt kapnak a szegényebb, nagycsaládban élők is.

A mákosguba nemzeti szimbolummá avanzsált

Medgyessy Péter érkezésekor a rendezvénnyel kapcsolatosan az MTI-nek elmondta, hogy a mákos guba akarva akaratlanul nemzeti szimbólum lett, miután elterjedt az a tévhit, hogy az uniós csatlakozás után nem lehet majd mákot enni. Fideszes politikusoknak a népszavazással kapcsolatos nyilatkozataira vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: "a Fidesznek az a dolga, hogy keserű legyen a szája íze, már megszoktuk ezt az elmúlt hónapokban. Én azért bízom abban, hogy előbb-utóbb ők is optimistává válnak".

Úgy vélte, hogy valószínűleg azoknak a többsége, akik távol maradtak a népszavazástól, úgy gondolta, hogy az ő szavazata nélküli is érvényes lesz a referendum. Medgyessy Péter elmondta, hogy a francia miniszterelnök délelőtt személyesen hívta fel őt telefonon, hogy gratuláljon a népszavazás eredményéhez. Közölte, hogy kedden - miután a parlament minden bizonnyal megadja a felhatalmazást a csatlakozási szerződés aláírásához - este elutazik Athénba, ahol - mint hozzátette - a négy miniszterelnök szerdán együtt vesz részt az aláírási ceremónián.