Eleonóra
-1 °C
2 °C

Még az őrezred eszközei védik a Medgyessy-házat

2005.07.30. 10:07
Bár Medgyessy Péter miniszterelnöki kinevezése után nem sokkal azt mondta, mandátuma lejárta után természetes, hogy felesége tulajdonában álló házukból elviszi a Köztársasági őrezred a beépített biztonsági berendezéseket, azok ma is az Orbán-hegyi épület védelmét erősítik. A Köztársasági Őrezred szerint azért, mert még tart a volt miniszterelnök utóbiztosítása, Orbán Viktor korábbi kormányfőnek ugyanakkor nem őrizték az otthonát, azután, hogy megbízatása megszűnt.

A rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül Medgyessy Péter volt az első, aki úgy döntött, hogy nem költözik be a kormányfőknek fenntartott állami rezidenciába, hanem megtartja addigi otthonát, a felesége tulajdonában álló Orbán-hegyi családi házat. Az ellenzéki tiltakozás ellenére Medgyessy kitartott álláspontja mellett, így az általa lakott ingatlant kellett biztonságossá tenni.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága először 100 milliós összegű beruházáshoz kért közbeszerzés alóli mentesítést, végül valamivel több mint 38 millió forintért tették az ingatlant alkalmassá egy esetleges robbantás átvészelésére is.

Részlet a védelmet szabályozó rendeletből
Részlet a 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendeletből, amely a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmét szabályozza: A védett személy lakásába felszerelt biztonságtechnikai eszközöket a védelemre (utóbiztosításra) való jogosultság megszűnésével egyidejűleg le kell szerelni. Ha a védelemben részesült személy arra igényt tart és vállalja a fenntartással és az üzemeltetéssel járó költségeket, a vezetékes távközlési és biztonságtechnikai berendezések az 5. § (2) bekezdés feltételeinek megfelelően az amortizáció figyelembevételével meghatározott térítés ellenében átadhatók részére.
Medgyessy Péter miniszterelnöki kinevezése után azt mondta, hogy a házára felszerelt biztonsági eszközöket megbízatása lejártát követően az illetékes szervek majd elszállíthatják. Bár a volt miniszterelnök a tisztséget tavaly szeptember óta nem tölti be, a felszerelt biztonsági berendezések továbbra is az Orbán-hegyi házon találhatóak.

A Köztársasági Őrezred szerint azért, mert Medgyessy utóbiztosítása zajlik. A szabályok szerint ez egy évig tarthat, az őrezred szerint ezután lehet aktuális az eszközök leszerelése, vagy azok értékesítése a volt kormányfőnek.

Az őrezredtől megkérdeztük, mi az oka annak, hogy Orbán Viktor volt kormányfőnek nem biztosították az otthonát az utóbiztosítás részeként, de csupán annyit közöltek, hogy a kérdésre választ találhatunk a védett személyek és a kiemelt létesítményekről rendelkező kormányrendeletben.

E szerint a volt miniszterelnök lemondhat otthona védelméről, de ha ezt nem teszi, jár neki a lakásánk technikai, vagy őrszemélyzettel kiegészült védelme. Orbán miniszterelnöki megbizatásának lejárta után egy bérelt lakásba költözött, amin volt ugyan riasztóberendezés, de azt nem a Köztársasági Őrezred szerelte fel.

Megpróbáltuk megszólaltatni az ügyben Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, de sem őt, sem pedig munkatársait nem tudtuk elérni többszöri próbálkozás ellenére sem.