Ágnes
-5 °C
2 °C

Nem engedik Medgyessyt az amerikaiak Irakba

2004.07.21. 17:54
Nem engedi az Amerikai Egyesült Államok illetékes szerve Irakba utazni Medgyessy Péter miniszterelnököt, védett állami vezető pedig "saját szakállára" nem látogathat az arab országba. A kormányszóvivő a kormány nevében arra kérte azokat a civileket, akik bejelentés nélkül tartózkodnak Irakban, hogy jöjjenek haza, mert a magyar kormány nem tudja garantálni a biztonságukat.
Nem engedi az Amerikai Egyesült Államok illetékes szerve Irakba utazni Medgyessy Péter miniszterelnököt - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

hi Gál J. Zoltán elmondta, hogy minden állami vezető Irakba látogatása előtt egy, az amerikai hadsereghez tartozó testülettől kell engedélyt kérni, mert e nélkül nem lehet odautazni.

A kormányszóvivő az Index érdeklődésére elmondta, hogy a miniszterelnök már többször is tervezte, hogy meglátogatja az Irakban állomásozó magyar katonákat, de az amerikai hadsereg egyik megadott időpontban sem tudta volna garantálni Medgyessy Péter biztonságát, így a kormányfő nem utazhatott.

Hozzátette, egy ország vezetői közül senki sem utazhat a "saját szakállára", azaz az amerikaiak hozzájárulása és engedélyei nélkül egy miniszterelnök sem tud Irakba látogatni.

Juhásznak is nehezen ment a kijutás

A kormányszóvivő kitért arra, hogy a június közepén egy szállítókonvoj ellen elkövetett támadásban életét vesztette egy magyar katona, Nagy Richárd. Szavai szerint a honvédelmi miniszter az eset után azonnal jelezte utazási szándékát, de az amerikai hadsereg csak az elmúlt hétvégére tudta biztosítani Juhász Ferenc utazását.

Arra a kérdésre, hogy a lengyel miniszterelnök nemrégiben miként kaphatott engedélyt, a kormányszóvivő azt válaszolta: a különbség az időpontokban keresendő.

A magyar civilek jöjjenek haza

Gál J. Zoltán egyúttal a kormány nevében arra kérte azokat a civileket, akik bejelentés nélkül tartózkodnak Irakban, hogy jöjjenek haza, mert a magyar kormány nem tudja garantálni a biztonságukat. Elmondta, hogy arra kérik a kint lévők hozzátartozóit, hívják haza rokonaikat, ismerőseiket. Megjegyezte: nincs adatuk arról, hogy hány magyar civil tartózkodik Irakban Arra a kérdésre, van-e forgatókönyv arra az esetre, ha egy magyar esik a lázadók fogságába úgy válaszolt, remélik, hogy ilyen nem történik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!