Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megalakult az új kormány

2002.05.27. 11:27
Megalakult az új kormány. Az ünnepélyes aktus előtt az Országgyűlés 197 igen szavazattal 178 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az MSZP-SZDSZ koalíció programját és egyben miniszterelnökké választotta Medgyessy Pétert. A Fidesz és az MDF előzetesen azt jelentette be, hogy nemmel voksol, Csapody Miklós fórumos képviselő pedig a voksolás előtt jelezte, hogy tartózkodni fog.
Kattintson a nagyításhoz! Medgyessy Pétert választotta az ország új miniszterelnökévé az Országgyűlés.

Köszönet a kritikáért

Ezt megelőzően az akkor még csupán kijelölt miniszterelnök reagált a kormányprogram vitájában elhangzottakra. Megköszönte a kiegészítő és jobbító szándékú kritikákat és több ellenzéki képviselő javaslatait is azzal fogadta, hogy később is számít észrevételeikre és segítségükre. Medgyessy Péter ígéretet tett arra, hogy leltárt készítenek a gazdaság helyzetéről, bár - mint mondta - ő abból indul ki, hogy az Orbán-kormány igazat mondott, és így lesz pénz azokra az intézkedésekre, amelyeket a most hivatalba lépő koalíció megígért. Cinikusnak nevezte, hogy miközben a leköszönő kormány jelentős nagyságrendű pénzügyi kötelezettséget hagyott utódára, több politikusa is úgy nyilatkozott: kíváncsi, hogy miből akarja teljesíteni ígéretét az új kormány.programját.

Igen a kormányprogramra

A felszólalás után a parlament egyszerre szavazott a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről. A kormányfő jelöltet és a dokumentumot a 198 fős koalíciós többség 197 képviselője támogatta,(Szili Katalin szocialista házelnök, aki az ülést vezette, nem voksolt) 178-an a "nem" gombot nyomták meg, Csapody Miklós MDF-es képviselő pedig tartózkodott. Mint mondta, számára ezt jelenti a konstruktív ellenzékiség. A Fidesz és az MDF vezetői viszont már szombaton bejelentették egységesen nemmel szavaznak a kormányprogramra és így Medgyessy Péter miniszterelnökké választására is. Számukra ugyanis elfogadhatatlan a dokumentum, mely szerintük kevés konkrétumot tartalmazott a választási ígéretekhez viszonyítva. Sajtóhírek szerint Csapody ellen etikai vizsgálat indulhat, amiért a parlament külügyi bizottsága előtt alkalmasnak találta Kovács Lászlót külügyminiszternek.

A voksolás utáni szünetet követően a fanfárok hangjára behozott nemzeti lobogó előtt Medgyessy Péter miniszterelnök egyenként bemutatta kormánya tagjait. Méltatta eddigi életútjukat és munkájukat, majd a miniszterekkel együtt letette a hivatali esküt. Ezzel megalakult Magyarország új kormánya.

Kattintson a nagyításhoz!

Pénteken kormányülés

A felálló új kabinet tagjai pénteken tartják első formális ülésüket. A tanácskozáson a száznapos programmal kapcsolatos módosító indítványokról döntenek, határoznak a kabinet ezévi munkatervéről és a helyettesítési gyakorlatot is kialakítják. A Medgyessy-kormány üléseiről hangfelvétel és jegyzőkönyv egyaránt készül majd, a miniszterek pedig tegeződni fognak.

Hétfőtől őrzik Medgyessyt

Kattintson a nagyításhoz! Hétfői megválasztása után már csak testőrök gyűrűjében távozhat a parlament épületéből Medgyessy Péter. A hatályos törvények szerint ugyanis a kormányfő védett személynek számít, akit felvezető autók kísérnek és tűzszerészek vizsgálják át azokat az épületeket, ahol megjelenik. Orbán Viktor volt miniszterelnököt utoljára vasárnap illette meg teljeskörű védelem, hétfőtől már csak egy testőr vigyázza biztonságát és egy gépkocsivezető áll rendelkezésére.

Legek és adatok
A rendszerváltás óta eltelt időszakban Medgyessy Péter kormánya alakult meg a leggyorsabban: a választások második fordulóját követően harmincöt nap alatt. Az MTI szerint az Orbán-kormány megalakulásakor a választások második fordulója és a miniszterek eskütétele között 45 nap telt el; 1990-ben 46, 1994-ben pedig 47 napra volt szükség az új kabinet megalakulásához. A hétfőn megalakult kormánynak 15 minisztere van; az 1998-ban hivatalba lépett Orbán-kormánynak megalakulásakor 16 minisztere volt. Az 1990 utáni kormányok történetében Medgyessy Péter kabinetjének van a legtöbb - három - női tagja. Medgyessy Péter 60 évesen kapta a kormányfői megbízatást; Antall József 1990-ben 58 éves, Boross Péter 1993-ban 65 éves, Horn Gyula 1994-ben 62 éves, Orbán Viktor 1998-ban 35 éves volt. A most megalakult kormányban a Pénzügyminisztériumot vezető László Csaba a legfiatalabb miniszter, 40 éves, míg a legidősebb a 73 éves Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Az 1990 után tartott országgyűlési választások nyomán megalakult új kormányok közül a "legfiatalabb" az Orbán-kabinet volt - átlagéletkora 49,6 év -, a Horn Gyula által irányított kormány alig volt "idősebb", hiszen átlagéletkora 49,7 év volt, a mostanié 52 év, az Antall-kormány hasonló mutatója pedig 53,3 év. Medgyessy Péter kormányában az előző kabinethez képest két új minisztérium lesz: az informatikai és hírközlési, illetve a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca.
--------------------------------------------------------------------------------

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!