Piroska
3 °C
3 °C

Medgyessy: Megvizsgáljuk a Vegyépszer szerződéseit

2002.05.31. 07:48
Medgyessy Péter első rádióinterjújában kijelentette, az új kormány meg fogja vizsgálni az Orbán-kabinet által a Vegyépszerrel kötött szerződéseket. A kormányfő a 175 milliárdos államháztartási hiánnyal kapcsolatban kijelentette, meglepte ez az örökség, de ez nem fogja megakadályozni az új kabinetet abban, hogy végrehajtsa száznapos programját.
Hivatalba lépése után először pénteken reggel élő adásban nyilatkozott a Reggeli Krónikának Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányfő hivatalba lépésének napján Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke levélben fordult az új kormányfőhöz felajánlva neki az intézményes kapcsolatot a rádióval, ugyanakkor egyelőre nem született megállapodás a rendszeres kormányfői interjúkról. Mint emlékezetes, Orbán Viktor minden szerdán nyilatkozhatott a Magyar Rádiónak.

Pénzt nem, csak kötelezettségeket örököltek

m1: Medgyessy-interjúk csak ősztől
Nincsenek tárgyalások arra vonatkozóan, hogy Medgyessy Péter a köztelevízióban rendszeresen adna interjút - közölte Csermely Péter hírigazgató. Hozzátette: a kérdés csak ősztől lehetne aktuális. Orbán Viktor hivatalba lépésének 30. hónapjában kezdődtek el a havi rendszerességgel ismétlődő interjúk - jegyezte meg.
Kristóf Gábor riporter első kérdésében utalt arra, hogy Medgyessy nagy örömmel nyilatkozott a kilátásokról akkor, amikor miniszterelnök lett. Három nappal később azonban római útjáról hazatérve az a hír fogadta, hogy 175 milliárd forintos államháztartási hiánnyal kell kormányának elkezdenie a meghirdetett száznapos programot. Medgyessy Péter kijelentette, "én egy optimista ember vagyok, ebből következően három nap alatt nem változik meg az optimizmusom." A kormányfő szerint az előző kormány nem valóságos helyzetet mutatott be az átadáskor, véleménye szerint az európai szokásjoggal ellentétben az Orbán-kormány az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan és sorozatosan vállalt olyan kötelezettségeket, amit az új kormánynak kell végigvinnie.

A miniszterelnök szerint a meghirdetett száznapos programot nem azért kell végrehajtania az új kormánynak, mert ígéretet tettek rá, hanem azért, mert az embereknek szükségük van rá. Véleménye szerint meg kell állítani azt a folyamatot, hogy az alacsony fizetések miatt az egészségügyből és az oktatás területéről elmenjenek a szakemberek. Medgyessy kijelentette, annak ellenére, hogy az előző kormány a gazdaságról szebb képet festett, mint ami a valóság, nemcsak a száznapos, hanem a kormányprogramot is meg fogja valósítani az új kormány. A kormányfő szerint meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége jobb legyen, meglátása szerint a magyar gazdaság egyébként egészséges, a szerkezete jó, a vállalatok képesek jól termelni.

"Meg kell vizsgálni a Vegyépszer szerződéseit"

Medgyessy szerint, "ha egy autópályát elkezdünk építeni, akkor először is meg kell versenyeztetni a különböző vállalkozók között. Ha az előző időszakban ez a versenyeztetés megtörtént volna, akkor körülbelül 30-40 milliárd forinttal kevesebbe került volna a most épülő autópálya, vagy ami még fontosabb, 30-40 milliárd forinttal több autópálya épülhetett volna. Ez pedig azért - ha én jól emlékszem - olyan 30 kilométerrel több autópályát jelentene egy ilyen esetben."

Riporteri kérdésre az új kormányfő kijelentette, meg kell nézni pontosan azt, hogy mit tartalmaz a Vegyépszer szerződése, mennyire volt törvényes. Mint mondta, "ha törvényes volt, akkor nem tudunk mit csinálni, tudomásul kell venni, ha törvénytelen módon történt a szerződés megkötése, természetesen a szerződést meg fogjuk támadni. Ezek ilyen egyszerű dolgok, ami tisztességes, azt tudomásul kell venni, még akkor is, ha nem örülünk neki, ami pedig tisztességtelen, ott pedig kőkeményen föl fogunk lépni."

Egy boldogabb és mosolygósabb Magyarországért

Az új kormányfő Pokorni vádjaira, amely szerint "Szent Bertalan éjszakája zajlik Magyarországon", Medgyessy elmondta, a személycserék szükséges velejárói a kormányváltásnak, nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden országában így van ez. Véleménye szerint az ország arra szavazott áprilisban, hogy nem akarja azt a programot, amelyet az előző kormány csinált és nem akarja azokat a vezetőket, akik az előző kormányt irányították. Állítása szerint a minisztériumi és nagyvállalati személycserék csak politikai és nem szakemberi szinten folynak, valamint lényegesen kisebb most a változás és a csere, mint amilyen az előző kormányváltásnál volt.

Medgyessy arra a kérdésre, hogy milyen szerepet szán az új kormány az államnak, úgy felelt, "nekünk nagyon világos képünk van arról, hogy az államnak mi a dolga, ebben szeretnénk azokat a kereteket megteremteni, ami mellett igazán működőképes lehet az ország. Én ezzel nem azt akarom mondani, hogy ma nem működőképes, én csak azt szeretném mondani, hogy szeretnék boldogabb, mosolygósabb, elégedettebb, nyugodtabb, békésebb országban élni és ehhez akar a kormány feltételeket teremteni".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!