Auguszta
-3 °C
2 °C

Medgyessyt és Orbánt is meghallgatja a külügyi bizottság

2003.06.17. 17:57
A parlament külügyi bizottsága a kormánypártiak kezdeményezésére meghallgatja Orbán Viktor volt kormányfőt a lisszaboni határozat ügyében, míg ellenzéki indítvány alapján Medgyessy Pétert hallgatja meg a testület a Greenpeace-aktivistákkal szembeni rendőrségi fellépésről. AZ emberi jogi bizottságban is felmerült Orbánék meghallgatása, de itt végül elvetették az ötletet. Medgyessy jelezte, hogy nem tesz eleget a külügyi bizottság meghívásának.
Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága keddi ülésén úgy határozott, hogy lehetőleg még hétfőig meg kívánja hallgatni Medgyessy Péter miniszterelnököt és Orbán Viktor volt kormányfőt. Orbán Viktor meghallgatását a bizottság szocialista tagjai kezdeményezték. A volt miniszterelnöktől tájékoztatást kérnek a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) június 4-ei lisszaboni ülésén elfogadott, Magyarországot az alapvető emberi jogok megsértése miatt elmarasztaló határozat beterjesztésének indokairól és céljáról.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke frakciója nevében Medgyessy Péter meghallgatását kezdeményezte a paksi Greenpeace-demonstráción történtek miatt. Az előző és a mostani kormányfő meghallgatását is kezdeményezték a képviselők a parlament emberi jogi bizottságának keddi budapesti ülésén, az indítványozók a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) határozata kapcsán akarnak kérdéseket feltenni Orbán Viktornak és Medgyessy Péternek. A bizottság szavazással úgy döntött, hogy Medgyessy Pétert nem hívják meg, Orbán Viktor meghallgatásáról nem szavaztak. Az előző miniszterelnök meghallgatását Suchman Tamás (MSZP) írásban kezdeményezte.

Medgyessy Péter nem vesz részt a külügyi bizottság ülésén, ahová a testület elnöke, Németh Zsolt (Fidesz) hívta meg a paksi Greenpeace-demonstráción történtek miatt. "A feladat- és hatáskörrel rendelkezo Külügyminisztérium és Belügyminisztérium illetékesei készséggel állnak a bizottság rendelkezésére" - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő.