Medgyessy felszólal az SZDSZ küldöttgyűlésén

2003.02.26. 06:26
A kormányfő az SZDSZ hétfői frakcióülésén elismerte, hogy koalíciós egyeztetési hiba történt, amiért az integrációs tárca nélküli miniszteri poszt létrehozását nem közölte előzetesen a szabad demokratákkal. A kormányfő a pártnak azt ígérte a jövőben előzetesen egyezetnek majd a koalíciót érintő kérdésekben.
Medghyessy Péter elmegy és beszédet mond az SZDSZ hétvégi küldöttgyűlésén - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja: a miniszterelnök beszél majd a kormány teljesítményéről és a koalíciós együttműködésről is. Medgyessy hétfő este, a kormányátalakítás bejelentése után az SZDSZ-képviselők előtt elismerte, hogy koalíciós egyeztetési hiba történt. Elmondta azt is, hogy szükségessé vált az EU-miniszteri poszt létrehozása. Kiss Péter is azzal a feltétellel vállalta a kancelláriaminiszterséget, hogy bizonyos további szervezeti átalakításokat végrehajtanak. A frakcióülésen nem volt szó Medgyessyvel szembeni számonkérésről, azt azonban a szabad demokraták érzékeltették: számukra rendkívül fontos, hogy a külügyek terén hangsúlyosan jelenjen meg véleményük. A kormányfő biztosította az SZDSZ-képviselőket, hogy nem lesz ugyan intézményesített formája a koalíciós egyeztetéseknek, mint amilyen a Horn-kormány idején a Koalíciós Egyseztetési Tanács volt, mégis a jövőben minden a koalíciós szerződést érintő mkérdésben előzetesen egyeztetnek majd. A közös konzultáció azért is indokolt, mert az EU-miniszteri poszt létrehozása miatt amúgy is módosítani kell a kolaciós szerződést.

Szabad demokrata politikusok a történteket úgy értékelték a lapnak: koalíciós válság nem volt, a feszültségek feloldódtak Medgyessy Péter látogatása után.  • Hírek
  • Hírek