Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Amerika feladatot ad Magyarországnak?

2002.11.08. 22:18
A közszolgálati televízió információi szerint az Amerikai Egyesült Államok az egész világra kiterjedő rakétavédelmi ernyő ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszeréhez tartozó néhány bemérő, illetve átjátszó állomását telepítené Magyarországra. Kovács László külügyminiszter New Yorkban azt mondta: ha a NATO közös együttműködéssel kialakítja közös rakétavédelmi rendszerét, akkor abban Magyarország kész részt venni. A külügyi tárca vezetője nyilatkozatában hozzátette: ez nem jelenti mindjárt rakéták telepítését.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a magyar kormánynak nem kellene sokáig késlekednie annak megfontolásával, hogy részt vesz-e az Egyesült Államok rakétavédelmi programjában, ha erre hivatalos felkérést kapna.

Kovács: Elsősorban tudományos együttműködésről lehet szó

A közszolgálati televízió információi szerint az Amerikai Egyesült Államok az egész világra kiterjedő rakétavédelmi ernyő ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszeréhez tartozó néhány bemérő, illetve átjátszó állomását telepítené Magyarországra.

Amennyiben az Egyesült Államok kiépítené a rakétavédelmi rendszert, akkor annak teljes költségét a Pentagon fizetné, és amerikai katonák működtetnék Magyarországon is - hangzott el a híradásban.

Kovács László külügyminiszter csütörtökön New Yorkban magyar újságíróknak azt mondta: ha a NATO közös együttműködéssel kialakítja közös rakétavédelmi rendszerét, akkor abban Magyarország kész részt venni. A külügyi tárca vezetője nyilatkozatában hozzátette: ez nem jelenti mindjárt rakéták telepítését, hanem tudományos együttműködést, illetve az előrejelző rendszer kiépítésében való együttműködést.

Medgyessy gratulált Bush-nak

Medgyessy Péter nagyon izgalmasnak, érdekesnek nevezte az amerikai elnökkel pénteken folytatott megbeszélését. A Fehér Házban megtartott közel félórás tárgyaláson jelen volt Kovács László külügyminiszter, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, valamint Simonyi András nagykövet.

Medgyessy Péter a találkozó után a Fehér Házból távozóban nyilatkozott a magyar sajtó képviselőinek, s kijelentette, hogy a találkozó időzítése két szempontból is nagyon jó volt: egyrészt gratulálhatott George W. Bush-nak a republikánus párt törvényhozási választási győzelméhez, másrészt valamivel megbeszélésük előtt született meg a Biztonsági Tanács határozata Irakról. Úgy vélekedett, hogy ez utóbbi Bush elnök személyes sikere.

Magyarország támogatja az Egyesült Államok iraki politikáját

A kormányfő elmondta, hogy új fejezetet akarnak nyitni a magyar-amerikai kapcsolatokban. A nemzetközi kérdésekről véleményt cserélve a miniszterelnök elmondta az amerikai elnöknek, hogy Magyarország stabilizáló szerepet akar játszani a közép-európai térségben. A térség igényli is ezt stabilitást. A találkozón szó esett Irakról is. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok iraki politikáját, mivel a tömegpusztító fegyvereket valós veszélynek tartja. Remélhetőleg a Biztonsági Tanács határozata alapján lehetséges a békés megoldás.

Medgyessy Péter elmondta, hogy Magyarország nemcsak elvben támogatja az Egyesült Államok iraki politikáját: ha elkerülhetetlen lesz a katonai akció, a magyar légtér és repülőterek rendelkezésre bocsátásával, hírszerzési együttműködéssel is kész részt venni abban. Bush elnök azt mondta, hogy a terrorizmus elleni harcban "nem elég a szavazat, hanem tettekre is szükség van". Medgyessy elmondta az amerikai elnöknek, hogy Magyarország kész teljesíteni NATO-kötelezettségeit és részt venni a NATO új védelmi képességeinek kialakításában.

Magyar miniszterelnök a Holokauszt Múzeumban

Sosem szabad elfelejteni mindazt, ami miatt ezt a múzeumot létrehozták - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton délelőtt miután megtekintette a washingtoni Holokauszt Múzeumot. A kormányfőt Katona Ferenc levéltáros vezette végig a termeken, de volt ahol félbeszakította magyarázatát, elhallgatott, látva a miniszterelnök megindultságát, megrendültségét. Az emlékezés csarnokában Medgyessy Péter és felesége, Medgyessy Katalin koszorút helyezett el az Örök Láng előtt, majd gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

Medgyessy: Meghajtom a fejem mindenki előtt, akit üldöztek

Medgyessy Péter ezt követően rövid beszédet mondott. "Meghajtom fejem azok előtt, akik szenvedtek, akik túlélték, s akik nem, zsidó emberek előtt, roma emberek előtt, mindenki előtt, akit üldöztek, mert másnak minősítettek. Nincs más, csak mi vagyunk, egyformák vagyunk, és ami történt, soha többé nem ismétlődhet meg. Új generációk nőnek fel, s fontos, hogy lássák ezt a múzeumot és tudják mi történt, mert ez garancia lehet arra, hogy mindez soha többé ne ismétlődhessen meg" - jelentette ki a miniszterelnök.

Medgyessy Péter után néhány szót mondott Tom Lantos, a Képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja, aki az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai törvényhozásban.

Tom Lantos történelmi pillanatnak nevezte a magyar miniszterelnök látogatását a múzeumban, ami új kapcsolatok kezdetét jelzi a valóban demokratikus Magyarország és az Egyesült Államok között. A Kongresszus nevében kijelentette: büszkék vagyunk, hogy Magyarország a szövetségesünk. Elmondta, a Kongresszus hálás amiért Medgyessy Péter látogatást tett a múzeumban, ahová egyébként feleségén kívül a magyar küldöttség tagjai is elkísérték.

Magyar tábornokok az arlingtoni katonai temetőben

A látogatást követően Medgyessy Péter az ismeretlen katona és az amerikai polgárháborúban érdemeket szerzett két magyar tábornok sírját koszorúzta meg az arlingtoni katonai temetőben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!