Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Martonyi visszavonatná Medgyessy ötletét

2004.02.18. 14:01
Orbán Viktor szerint nélhány napot adni kell a kormányfőnek, hogy kifejtse a közös EP-listára vonatkozó javaslatát. A volt kormányfő egy szerdai rendezvényen feltette a kérdést: "lehetséges-e úgy választásokat tartani, hogy kiküszöböljük belőle a választókat"? Martonyi János volt külügyminiszter viszont a javaslat azonnali visszavonására szólította fel a miniszterelnököt.
Orbán Viktor szerdán egy budapesti rendezvényen újra reagált a kormányfő közös EP-listára vonatkozó ötletére. A volt kormányfő feltette a kérdést: "lehetséges-e úgy választásokat tartani, hogy kiküszöböljük belőle a választókat?" Orbán Viktor ironikus felvetése ellenére fenntartotta korábbi álláspontját, miszerint "kötelesek vagyunk elgondolkodni a mindenkori kormányfő javaslatain", azonban hozzátette: "kár, hogy a javaslat olyan ívű, hogy még Európa sem képes befogadni".

Orbán két-három napot ad Medgyessynek

Orbán két-három napot adott a jelenlegi miniszterelnöknek nagy visszhangot kiváltó ötlete kibontására, majd megjegyezte: a Fidesznek van javaslata arra, hogy miként lehetne a nemzeti összefogást érvényre juttatni az Európai Unióban a demokrácia szabályainak betartásával.

"Nagy károkat okozott az országnak Medgyessy ötlete"

"Nagyon nagy megdöbbenéssel hallottam a javaslatot, egyetlenegy dolgot lehet tenni, és én ezt is javaslom: a miniszterelnök úr, a kormány és az MSZP ezt a javaslatot sürgősen vonja vissza" - nyilatkozta az InfoRádiónak Martonyi János. A volt külügyminiszter szerint a felvetés már eddig is elég nagy kárt okozott az ország hírnevének. A politikus szerint a további károk elkerülése érdekében a visszavonás az egyetlen megoldás.

A politikus jelezte: 1976-ban állapodtak meg a tagállamok arról hogy az Európai Parlamentbe kijelölés helyett közvetlenül választják a képviselőket. "Azóta ez a szabály, ezt követi minden állam, és én azt hiszem, ha egy új tagállam belép ebbe az integrációba, akkor elemi követelmény, hogy ezeket a normákat ismerje és értse" - hangoztatta az Orbán-kormány külügyminisztere, a Fidesz EP-képviselő jelöltje.