Dömötör
-1 °C
14 °C

Aggályos a rádió átvilágítási gyakorlata

2002.01.09. 13:15
A Magyar Rádió vezetőségének döntése szerint az átvilágított munkatársaknak január 31-ig be kell mutatniuk a bíráktól kapott dokumentumokat a feletteseiknek. A törvény azonban nem ad jogi alapot arra, hogy a munkáltató kötelezze munkavállalóit az átvilágítás eredményének bemutatására. Az MTV elnöke elvárja, hogy az újságírók tájékoztassák őt a róluk szóló terhelő adatokról.
Hollós János rádióalelnök a döntésről kedden tájékoztatta a munkatársakat, arról azonban a Népszabadságnak nem kívánt nyilatkozni, hogy a rádió milyen alapon kéri be az átvilágítási dokumentumokat. Kondor Katalin rádióelnök ugyankkor a múlt héten úgy nyilatkozott: "Meggyőződésem, hogyha valaki fennakad a rostán, jobb, ha magától elmegy. Egyébként úgy veszem észre, hogy volt, aki erre már rájött és vette a holmiját."

Ötven újságíróról találtak adatokat
Az átvilágítóbírák nemrég fejezték be az elektronikus média - mintegy 830 országos és helyi tévé, rádió - döntéshozó beosztású kétezer újságírójának ellenőrzését. A hivatalok mintegy félszáz olyan újságíróval kapcsolatban találtak adatokat, akik a törvény szóhasználatával élve "a politikai közvélemény alakítására közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolnak".

Nem a munkáltató, hanem az átvilágítóbírák kötelezhetik távozásra az újságírót

A napilap értesülései szerint a rádió vezetőségének mostani döntése jogi aggályokat vet fel. A törvény ugyanis úgy rendelkezik: ha átvilágított személyről bebizonyosodik, hogy a rendszerváltozás előtti titkosszolgálatok III/III-as ügynöke, a karhatalom vagy a Nyilaskeresztes Párt tagja volt, illetve állami vagy párttisztségéből adódóan titkos belügyi jelentéseket kapott, akkor az átvilágítóbírák posztjáról való lemondásra szólítják fel. Ha ennek nem tesz eleget, akkor érintettségét nyilvánosságra hozzák. Ha azonban lemond tisztségéről, akkor nem alkalmazható vele szemben a nyilvánosságra hozatal szankciója.

A törvényben azonban nincs olyan passzus, amely a munkáltatónak lehetőséget biztosítana, hogy kötelezze munkavállalóit az átvilágítóktól kapott dokumentum bemutatására.

Az MTV elnöke elvárja, hogy tájékoztassák

Az Magyar Televíziónál mindenképpen a törvény szellemében járunk el ebben a kérdésben - mondta az Indexnek Mendreczky Károly, a Magyar Televízió Rt. elnöke. Hozzátette, hogy az érintettektől elvárja, a kollégák jelezzék neki, ha rájuk nézve hátrányos adatokat tár fel az átvilágítás.