Auguszta
-3 °C
2 °C

Akarata ellenére nevezték ki az átmeneti rádióelnököt?

2005.07.18. 15:22
A rádió gazdasági ügyekért felelős alelnökét nevezték ki az intézmény élére. Göblyös István Kondor Katalin elnöki megbízatásának lejárta után veheti át az irányítást, mint tulajdonosi megbízott. A rádió kuratóriumi elnöksége szerint Kondor Katalin törvénytelenül nevezte ki egyik helyettesét az intézmény ügyvezetőjének.

Göblyös István gazdasági alelnököt nevezte ki a Magyar Rádió átmeneti vezetőjének a közszolgálati médium kuratóriumi elnöksége hétfői ülésén. Az úgynevezett tulajdonosi megbízott a jelenlegi elnök megbízatásának lejárta és az új vezető megválasztása közötti időszakban vezeti az intézményt, közölte Gellért-Kis Gábor kuratóriumi elnök.

A kurátorok szerint Hollós nem lehet ügyvezető

Másik határozatában a kuratóriumi elnökség kimondta, hogy a leköszönő elnök azon, múlt heti döntése, amellyel a másik alelnököt, Hollós Jánost ügyvezetővé nevezte ki, "jogszabálysértő és ezért a törvény erejénél fogva semmis" - ismertette Gellért Kis Gábor. Az ügyvezetőnél szűkebb jogkörrel bíró tulajdonosi megbízottként Göblyös István feladata "az interregnum menedzselése", tette hozzá.

Új posztján ezért "semmi olyan radikális változást nem végezhet el, amely befolyásolhatná az új elnök munkáját, annak belépése után", így nem nyúlhat a műsorstruktúrához, alelnököt nem nevezhet ki. Egy testületi tag tájékoztatása szerint az ülésen a nyolcfős elnökség három, Fidesz által delegált tagja nem vett részt; a koalíció javaslatára a testületbe került tagok mind a két döntésnél igennel szavaztak, míg az MDF-es tag Göblyös István kinevezésénél tartózkodott, a másik esetben nemmel szavazott.

A Magyar Rádió átmeneti vezetőjének kinevezésére azért van szükség, mert július utolsó napján lejár Kondor Katalin négyéves mandátuma, ám a kuratóriumnak eddig két pályázattal sem sikerült betöltenie a tisztséget. Az újabb kör pedig a rádióelnök megbízatásának lejárta után zárul.

A fideszes elnökhelyettes megdöbbent

Szadai Károly, a testület Fidesz által delegált elnökhelyettese megdöbbenve értesült arról, hogy kuratórium elnöksége augusztus 1-jétől ügyvezetői megbízást adott Gőblyös Istvánnak.

"A kuratóriumi elnökség MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es tagjai annak ellenére hozták meg ezt a döntést, hogy erre őket akár a médiatörvény, akár más jogszabály felhatalmazta volna" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében. Szadai Károly szerint a döntésben részt vevő öt tag figyelmen kívül hagyta Kondor Katalin elnök múlt heti jogszerű rendelkezését.

Göblyös nem is vállalja?

"Gellért Kis Gábor kuratóriumi elnök magatartása pedig már egyenesen rosszhiszemű, hiszen elmulasztott számot adni az elnökség tagjainak arról, hogy Gőblyös István előzetesen arról tájékoztatta: nem kívánja ellátni az ügyvezetői feladatokat" - közölte.

A kuratóriumi elnökség az első elnöki pályázatot márciusban írta ki, annak eredményeképp a testület Such Györgyöt javasolta az elnöki posztra, ám a rádió nagykuratóriumában nem kapta meg a kétharmaods többséget. Második körben már jelölni sem tudott a pártdelegáltakból álló testület, így ismét új pályázatot írtak ki.