Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mégis Szijártó lesz az átmeneti rádióelnök

2005.07.22. 17:35
Szijártó István gazdasági igazgató személyében új tulajdonosi megbízottat nevezett ki a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége - tájékoztatta a testület elnöke a pénteki ülést követően az MTI-t. A grémium ugyanakkor visszavonta a Gőblyös István gazdasági alelnöknek néhány napja adott hasonló megbízatást - mondta Gellért Kis Gábor.

Szijártó István - aki az elnök közlése szerint írásban jelezte, hogy vállalja a megbízatást - gazdasági igazgatói tisztségét megtartva látja el a feladatot. Gellért Kis Gábor elmondta, hogy az ülésen - akárcsak Gőblyös István hétfői kinevezésén - a négy kormányoldali delegált szavazott igennel, az MDF-es tag tartózkodott; ez alkalommal megjelent a Fidesz javaslatára bekerült három tag egyike, Trombitás Zoltán is, aki azonban e döntéshozatalok idejére elhagyta a termet.

"Ez egy nevetséges színjáték, amit a kormányoldal és az MDF együtt játszik" - mondta Szadai Károly, a testület Fidesz által delegált elnökhelyettese az MTI-nek. Láthatóan bárkit megbíznának a rádió vezetésével, aki azt hajlandó elvállalni, "csak azért, hogy a törvényesen kijelölt ügyvezető alelnököt elmozdítsák a helyéről" - tette hozzá. A tulajdonosi megbízott - az ügyvezetőnél szűkebb jogkörökkel felruházott - intézményét először a Magyar Rádió Rt. mostani elnökválasztás-folyamában alkalmazták.

Míg Kondor Katalin rádióelnök, akinek a mandátuma július végén jár le, a múlt héten Hollós János alelnököt nevezte ki ügyvezetőnek, addig a kuratóriumi elnökség hétfőn a másik alelnököt, Gőblyös Istvánt ruházta fel a tulajdonosi megbízotti feladatkörrel. Ő azonban azt közölte, csak abban a helyzetben vállalja el a feladatot, ha megszűnik a "jogi polémia" arról, kinek a joga a kinevezés. Miután a médiatörvény 1996-os hatálybalépését követően a közszolgálati médiumok részvénytársasággá alakultak, a Magyar Rádióban (MR) egy, a Duna Televízióban (MTV) két, a Magyar Televízióban öt alkalommal kellett ügyvezetéssel áthidalni a régi elnök távozása és az új hivatalba lépése közötti időszakot.