Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elfogások a Ragyás Tóni-gyilkosság ügyében

2006.06.28. 12:17
A rendőrség az előzetes letartóztatásban lévő M. Róbertet gyanúsítja azzal, hogy ő adott megbízást a Ragyás Tóniként ismert alvilági figura megölésére. M. Róbert neve a választási kampányban is előkerült, amikor a 168 óra olyan fotókat hozott nyilvánosságra, amelyen a férfi Orbán Viktorral együtt pózoltak Kokó vendéglőjében egy zártkörű összejövetelen.

Elfogta a rendőrség azt a bűnözői kört, amelyik felelős az alvilágban Ragyás Tóniként ismert férfi megöléséért, jelentette be a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

Ragyás Tóni fegyvert rántott

A rendőrség hét személyt gyanúsít azzal, hogy közük volt a bűncselekményhez, ebből öten előzetes letartóztatásban vannak, mondta Tóth Gábor, ezredes. A gyilkosságra M. Róbert adott megbízást, miután a Római-parton, egy korábbi vita rendezésekor, Ragyás Tóni fegyvert rántott, és megpróbálta lelőni az ellenérdekű csoport vezetőjét. M. Róbert az elszenvedett presztízsveszteséget akarta megtorolni. Az alvilágban Ragyás Tóniként ismert férfit 2003. augusztus 27-én a III. kerületi játékterem előtt ölte meg egy ismeretlen több lövéssel, és megsebesített egy 21 éves férfit is.

Közös fotó útmutatóval


A 168 óra Ez igaz? c. cikke

M. Róbert neve a tavaszi választási kampányban is felmerült. Március elején a 168 óra közölt olyan fotókat, amelyeken Orbán Viktor szerepelt együtt az akkor már előzetes letartóztatásban lévő férfival. A hetilaphoz állítólag egy borítékban érkeztek a képek, amelyek Kovács Kokó István Andrássy úti éttermében, a Boksz utcában készültek, 2004-ben, egy meghívásos összejövetelen. A 168 óra márciusi cikke szerint a felvételek ismeretlen feladója a fotókhoz mellékelt magyarázatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban újabb fordulatról jelentek meg hírek az 1998-as politikusokat ért robbantásos atrocitások ügyében. Később az is kiderült, hogy a Fidesz elnöke körül álldogáló csoportban nem csak M. Róbertnek van priusza. A társaság egyik tagja L. József volt, akit alvilági körökben Pufi néven ismertek. Az ő bűnügyi lajstromán erőszakos bűncselekmények, kábítószerügyek és csalás szerepelnek.

Sajtóértesülés a fordulatról

Február végén a Népszava dobta be a hírt, hogy a nyomozóhatóság új információk birtokába jutott arról az 1998-as robbantássorozatról, amelyben többek között Torgyán József házánál és Szájer József lakásánál történt kisebb detonáció. A Népszabadság akkor azt írta: "Az információk egy jelenleg is letartóztatásban lévő budapesti személytől származnak, akit a rendőrség a fővárosi alvilág meghatározó személyének tart. A lap a bűnügyi hírekben már sokszor szerepelő M. Róbertről állította: az emberölési ügy nyomozásában véletlenül bukkantak a rendőrök olyan információkra, amelyek megalapozták a gyanút, hogy az M.-hez kötődő szervezett bűnözői csoportoknak közük lehetett a 1998-as robbantások előkészítéséhez. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója tavasszal azt közölte, hogy M. Róbert 2004-es ügye miatt tényleg elővették az 1998-as aktákat, de újabb nyomozást nem indítottak. A BRFK sajtóirodáján az Index kérdésére elmondták, hogy a kérdéses robbantások ügyében az elmúlt hónapokban sem indult újra nyomozás.

Sok kép készült Orbánról

A Fidesz-elnök közös fotójával kapcsolatban a párt akkori kommunikációs vezetője csupán annyit mondott, hogy az MSZP mocskolódó kampányának része. Kokó pedig azt állította, hogy az Erdei Zsolt világbajnoki mérkőzése kapcsán szervezett eseményen 300 vendég vett részt, ezért a képen együtt szereplők nem feltétlenül ismerték egymást. Kokó az érvelést alátámasztandó számos további felvételt küldött, amelyeken szintén Orbán volt látható különböző baráti társaságokkal együtt.