Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Színpadot és sátrat állíthatnak a Kossuth tériek

2006.11.22. 18:25
A Fővárosi Közgyűlés a szigorított közterület-használati szabályozás alapján elutasította a Kossuth tériek egyik kérelmét, engedélyezte viszont a másikat. A Kossuth térre nem mehetnek, mert az ismét műveleti terület, a Regnum Marianum kereszt előtt viszont egy hétig maradhatnak, ott színpadot és sátrat is állíthatnak.

Egy elutasító és egy engedélyező döntést hozott szerdán a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága két magánszemély politikai jellegű demonstrációjához kapcsolódó közterület-használati kérelméről. A kérelmezők - akik kölcsönösen részt vállalnak, beadványaik szerint, egymás rendezvényeinek biztosításában - a Kossuth téren és a Felvonulási téren akartak a hét végétől március végéig demonstrálni.

A bizottság, amelynek jelenleg csak hat kormánypárti és egy MDF-es tagja van, többségi szavazással ahhoz járult hozzá, hogy a Felvonulási téren a Regnum Marianum kereszt előtt egy hétig színpadot és sátrat állítsanak a demonstrálók. Az egy szavazattöbbséggel kialakított döntést az MDF is megszavazta. A kormánypártok egy része tartózkodott, illetve elutasította a kérést.

A kormánypártiak leszavazták

A kormánypártiak nem értettek egyet azzal, hogy a Felvonulási téren hónapokig tartó demonstráció legyen. Horváth Gyula (MSZP) alelnök szerint jó lenne elkerülni azt, hogy újabb, a Kossuth térihez hasonló életvitelszerű sátorozás alakuljon ki egy fontos közterületen. Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester pedig úgy vélte, hogy azért sem célszerű a hosszabb idejű engedélyezése a demonstrációnak, mivel a térség lakóinak zajterhelését csökkenteni kellene.

Az ülésen megfigyelőként jelen lévő fideszes politikus, Schneller Domokos felhívta képviselőtársai figyelmét arra, hogy a kormánypártok által nemrég megszigorított közterület-használati rendelet hatályba lépése óta ez lesz az első alkalom, hogy elutasító döntést hoznak. Hangsúlyozta, hogy politikai rendezvényt nem illik megakadályoznia a bizottságnak, mert amellett, hogy magára vállalja a felelősséget, még precedenst is teremt.

A kormánypártiak szerint a politikai rendezvényt nem akadályozzák meg, ha ahhoz a rendőrség hozzájárul, csupán a színpad- és a sátorállítást nem engedélyezik.

A Kossuth térre tervezett több hónapos tiltakozást egy tartózkodás mellett utasította el a bizottság. A döntésnél figyelembe vették azt, hogy a teret a rendőrség újabb hónapokra műveleti területté nyilvánította. Ennek kapcsán néhány politikus furcsállotta, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületet a tulajdonos hozzájárulása nélkül a rendőrség elzárja az emberek elől, a jogilag tisztázatlan műveleti területté nyilvánítással.